Hrvati su ubijani hladnim oružjem i na spavanju. Pripadnik Armije BiH: “Išlo se samo da se ubije”

Hrvati su ubijani hladnim oružjem i na spavanju. Pripadnik Armije BiH: “Išlo se samo da se ubije”

U ranu zoru 14. rujna kobne 1993. godine pripadnici Armije BiH započeli su krvavi pohod na selo Uzdol koji će rezultirati masakrom 29 civila i 12 pripadnika HVO- a.

Do danas svjedočili smo tek jednoj presudi i to nepravomoćnoj-onoj u kojoj je Sud BiH prošle godine zbog ratnog zločina protiv civila osudio na 12 godina Envera Buzu, zapovjednika Samostalnoga prozorskog bataljuna. O samom tijeku akcije koja je rezultirala masakrom govorili su i pripadnici Armije BiH kao svjedoci Tužiteljstva, piše Večernji list.

Tako je Meho Pilav, nekadašnji pripadnik Samostalnog prozorskog bataljuna pri Armiji BiH, ispričao je kako je dva puta bio u kontaktu sa zapovjednikom prozorskog bataljuna Enverom Buzom. Po povratku iz akcije u selo Here, kako je kazao, jedna osoba mu je rekla “mi smo ih sve pobili”, nakon čega je svjedok otišao u kuću u kojoj je boravio. Za akciju na Uzdol svjedok je kazao da nije uspjela.

Svjedok Nail Koro, jedan od sudionika akcije Armije BiH na Uzdol, izjavio je da je Uzdol bila ružna mrlja s obzirom da se “išlo samo da se ubije”. Istodobno, Nermin Eminović, bivši načelnik službe za sigurnost Šestog korpusa Armije BiH pojasnio je kako je u upitanu dan-dva nakon akcije pisalo da se dogodio  zločin u Uzdolu, da su ubijeni civili i tražio je više informacija o tome. “Jedino što sam mogao je da proslijedim taj zahtjev Samostalnom prozorskom bataljunu. Odgovor i informacije od njih nisam dobio”, kazao  je svjedok.

Svjedok Amir Kurtović, bivši pripadnik Jelečke čete ABiH, rekao je da je u jesen 1993. dobio naredbu da ide u mjesto Dobro Polje (općina Prozor), gdje ih je dočekao “komandant prozorske brigade” Buza.O tijeku akcije kazao je kako je prošao između linije HVO-a  i ABiH te je livadom stigao do potoka. “Čuo se pucanj i nakon deset do 15 minuta smo krenuli prema selu. Došli smo do crkve. Vojnici ABiH su prolazili, bilo je pucanja, bombi… Vidio sam ženu kako leži, mrtva”, kazao je svjedok. Prilikom povlačenja, kako je rekao, na putu je vidio tri mrtva civila, od kojih je bilo jedno dijete. Cilj je, prema svjedoku, bio napad na HVO, ali akcija nije uspjela i jedino su stradali civili.

Hrvatski svjedoci opisali su strašne scene koje su zatekli u samom selu.

Dragica Ratkić, je kazala da je u napadu na Uzdol ranjen njen suprug i ubijeni svekar Martin i svekrva Kata. Ona je navela da je tijela svekra i svekrve pronašla u podrumu kuće dan nakon napada.

Pero Mendeš, bivši pripadnik Treće bojne HVO-a opisao je scene nakon ponovnog oslobođenja sela. Kaže kako je kod kuće Pere Prskala, rekao je da je vidio Šimu Rajić i njenu kćerku Maru kako leže mrtve, a unutar kuće bile su ubijene Lucija i Stanka Rajić.

Zločin u Uzdolu pokazao je svu okrutnost koju su vojnici Armije ispoljavali prema Hrvatima, a slike koje su zatekle osloboditelje HVO-a nakon ponovnog ulaska u selo zauvijek su im se urezale u pamćenje. Kamera je zabilježila posljedice zločina, strašne scene obišle su svijet, no nažalost to nije bilo dovoljno da domaća i svjetska javnost reagira, dok je pravosuđu trebalo više od dva desetljeća da pokrene sudski proces.

Zločin u Uzdolu počinjen je u sklopu operacije ‘Neretva 93., iste one operacije Armije BiH koja je osim zločina u Uzdolu rezultirala i pokoljem hrvatskih civila u selu Grabovica, kao i ratnih zarobljenika u mjestu Hudutsko.

Bild.ba