Hrvatska nabavlja borbene avione: Iz SAD-a stigla ponuda za rabljene F-16

Hrvatska nabavlja borbene avione: Iz SAD-a stigla ponuda za rabljene F-16

Foto: Wikipedia

Kako se primiče rok za zaprimanje ponuda za nabavu borbenih aviona za Hrvatsku, sve je veća neizvjesnost tko će i što ponuditi. Entuzijasti velike nade polažu na potencijalnu francusku ponudu rabljenih lovaca Rafale, posebno kada trenutne vijesti iz Grčke govore da Francuzi zaista razmišljaju o rješavanju dijela te borbene flote, piše  Obris.org

Navodno je opet u ozbiljnoj igri i Izrael, sa svojim F-16 Barak, za kojeg su navodno ovoga puta uspjeli ishoditi određenu američku podršku. No i 2017./2018. se tvrdilo da će se srediti sva otvorena pitanja sa SAD-om, te da će Izrael ishodovati američki blagoslov za prodaju Baraka Hrvatskoj, što to se, kako svi znamo, nije dogodilo.

Kako je nedavno izjavio novi ministar obrane Mario Banožić, tri su modela ponuda za borbene avione. Prvi je – nabava potpuno novih aviona, gdje se računa na SAD i Švedsku. Drugi je – nabava polovnih europskih lovaca, prvenstveno spominjući dvomotorce, talijanske Eurofightere i francuski Rafale. Treći model je nabava rabljenih F-16 od jedne od dosadašnjih država korisnika – Norveške, Izraela i Grčke. No u ovoj trećoj kategoriji pomalo neočekivano se pojavio i još jedan novi/stari ponuđač.

Naime, kako doznaje portal Obris.org, krajem lipnja na nekoliko adresa hrvatskih državnih institucija, uključujući i adresu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, stigla je ponuda američke tvrtke ProAeronautics (ili samo ProAero). Radi se o tvrtki koju su osnovali i vode američki vojni veterani, a bavi se raznih zrakoplovnim i logističkim uslugama te podršci klijentima iz javnog i komercijalnog sektora. U svojoj ponudi, koju su na stol dobili i premijer Plenković i predsjednik Milanović, ProAeronautics nudi 12 komada rabljenih F-16, od toga 10 jednosjeda Blok 20 i dva dvosjeda Blok 15, koje su podobni za daljnju modernizaciju na Blok 50. Uz ovu osnovnu ponudu, nude se i potencijalni dodatni paketi letjelica i opreme – točnije, unutar godinu dana od prve isporuke dostupno je još i 16 borbenih aviona F-16, i to 14 jednosjeda Blok 20, te 2 dvosjeda Blok 15, koji također mogu biti modernizirani i na razinu Bloka 50. Uz to su potencijalno dostupna još i dodatna 4 F-16B, ovisno o hrvatskim potrebama – no ova 4 rabljena lovaca trenutno nisu uključena ni u jedan od ova dva ponudbena kompleta.

Što nude Amerikanci

Uglavnom, radi se o ponudi ukupnog paketa i specijalizirane opreme koja maksimalno obuhvaća: (1) 30 borbenih aviona F-16 A/B (26 aviona model A i 4 model B) Blok 15/20, s ugrađenim motorima F100-PW-22E (Increased Performance Engines – IPE) i radarima APG-66-G2(V). Od toga je na njih 29 izveden M3 Mid-Life Upgrade (MLU); (2) paket rezervnih dijelova; (3) 30 nosača za naoružanje LAU-129/A (Common Rail Launchers), (4) 30 AN/APX-113 sustava za identifikaciju prijatelj-neprijatelj (Advanced Identification Friend or Foe – AIFF) bez Mode IV sposobnosti, te na kraju (5) 30 topova M61 Vulkan 20mm.

Bild.ba