I u WHO-u smatraju da bi pandemija mogla završiti ove godine

U WHO-u su ocijenili da postoji neravnoteža u cijepljenju između bogatih i siromašnih zemalja te da je to "moralni neuspjeh".

Foto: Fabrice COFFRINI / AFP

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za izvanredne situacije Michael Ryan izjavio je danas da bi pandemija koronavirusa mogla biti završena ove godine ako se brzo riješe problemi u dostupnosti cjepiva i lijekova.

Govoreći tijekom panel rasprave koju je organizirao Svjetski ekonomski forum (WEF), Ryan je poručio da virus možda nikada neće nestati, jer takvi pandemijski virusi “na kraju postaju dio ekosustava”, prenosi agencija Associated Press (AP).

Međutim, kako je naveo, postoji šansa da se okonča izvanredna situacija u javnom zdravstvu ove godine ako se urade stvari o kojima je već raspravljano.

“Ono što treba uraditi je dostići nizak nivo incidence bolesti uz maksimalnu procijepljenost populacije, ali tako da nitko ne mora umrijeti”, rekao je.

On je ukazao da je nesreću izazvao poremećaj društvenog, ekonomskog i političkog sustava, a ne koronavirus. U WHO-u su ocijenili da postoji neravnoteža u cijepljenju između bogatih i siromašnih zemalja te da je to “moralni neuspjeh”.


Kako navodi AP, manje od 10 posto ljudi u siromašnijim državama primilo je jednu dozu cjepiva protiv koronavriusa.

SOURCEBild.ba
Previous articleSAD: Rusija u svakom trenutku može napasti Ukrajinu
Next articlePa može li degutantnije: Sarajevski novinar piše o Milanovićevom penisu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments