Iran pogubio muškarca optuženog za špijunažu za SAD i Izrael

Iran pogubio muškarca optuženog za špijunažu za SAD i Izrael

Ilustracija

Iranac optužen za špijuniranje za američku i iransku obavještajnu službu pogubljen je u ponedjeljak, prenosi iranska državna novinska agencija IRIB.

Prošli mjesec pravosuđe je potvrdilo da je Mahmoud Mousavi-Majd, koji je uhićen 2018. godine, špijunirao bivšeg zapovjednika Revolucionarne garde, Kasema Sulejmanija, i dodao da taj slučaj nije bio povezan uz Sulejmanijevo ubojstvo ranije ove godine.

Sulejmani je ubijen 3. siječnja u američkom napadu dronom u Iraku. Washington je Sulejmanija, zapovjednika Kuds postrojbi Revolucionarne garde, okrivio za planiranje napada na američke snage u regiji. 

Smaknuće dolazi u vrijeme kad su milijuni Iranaca na društvenim mrežama počeli javno prosvjedovati protiv smrtnih kazni trojici muškaraca koji su optuženi za sudjelovanje na protuvladinim prosvjedima u studenom prošle godine.

Smaknuća su prekinuta, rekao je u nedjelju jedan od njihovih odvjetnika, Babak Paknia.

Aktivisti za ljudska prava rekli su da je svrha izrečenih smrtnih kazni trojici muškaraca zastrašiti buduće prosvjednike.

Svjedok je rekao da su sigurnosne službe ispalile suzavac prošli četvrtak kako bi rastjerale prosvjednike u jugozapadnom gradu Behbahanu koji su prosvjedovali protiv ekonomskih problema, ali i protiv smrtnih kazni trojici muškaraca.

Bild.ba