Istraga protiv Trumpa postala kriminalistička

Trump organization, konglomerat u vlasništvu obitelji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, predmet je kriminalne, a ne više samo civilne istrage, objavilo je državno odvjetništvo u New Yorku u utorak po mjesnom vremenu.

– Obavijestili smo Trump Organization da naša istraga o toj organizaciji nije više samo civilna – rekao je Fabien Levy, glasnogovornik državne odvjetnice u New Yorku Letitie James, prenosi Hina.

Konglomerat okuplja stotinjak poduzeća povezanih s Donaldom Trumpom i njemu bliskih osoba, napose hotela, tvrtki za promet nekretnina i golfskih terena.

Državni odvjetnik Manhattana Cyrus Vance (demokrat) počeo je 2018. godini istraživati dvije isplate prije predsjedničkih izbora iz 2016., dvjema navodnim bivšim Trumpovim ljubavnicama kojima je kupljena njihova šutnja.
Proširena istraga

Ta je istraga sada proširena na navode o utaji poreza, istrage o lažnom prijavljivanju vrijednosti imovine kako bi konglomerat osigurao povoljne zajmove, porezne olakšice i ekonomske profite.


Trump Organization nije zasad dostupna za komentar, dodaje agencija Reuters.

Bivši republikanski predsjednik odbacuje istragu kao “politički motiviranu”.

Istraga se odvija bez prisustva javnosti pred velikom porotom. Odvjetnik Vance uspio je u veljači dobiti karticu prihoda Donalda Trumpa u zadnjih osam godina kao i prihode Trump Organization, nakon duge pravosudne bitke.

Trump je napustio Bijelu kuću u siječnju i redovito odbacuje optužbe za bilo kakve malverzacije, a istragu naziva “najvećim političkim lovom na vještice u povijesti svoje zemlje”.

Bild.ba

Previous articleSIPA jutros privela Zorana Mamića u Međugorju
Next articlePtice više ne pjevaju kao prije