Ivo Lučić poderao bošnjačke članove Predsjedništva u Otvorenom

Ivo Lučić

Ivo Lučić, hrvatski pojesničar iz Zagreba, kazao je u emisiji HRT-a Otvoreno da su i Željko i Komšić i Šefik Džaferović ratovali protiv Hrvata.

Lučić je aludirao na njihovu pripadnost Armiji RBiH tijekom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

– On je legitimno izabrani vođa Srba u BiH. On je čovjek koji je došao s konkretnim političkim zahtjevima i na Hrvatskoj je da ih prihvati ili ne – rekao je i dodao kako je alternativa Dodiku u BiH, Srpska demokratska stranka Radovana Karadžića i oni su trenutno poželjna stranka za “demokratske snage” u Hrvatskoj i u svijetu.

– BiH je za Hrvatsku od vitalnog interesa, ali nam je još važniji hrvatski narod u BiH. Smatram da je ovo mudra politika i premijera i predsjednika – naglasio je Lučić.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatke Goran Grlić Radman je kazao kako postoji zajedničko stajalište s Dodikom po pitanju konstitutivnosti.


– Gospodin Dodik je legitimno izabran član Predsjedništva BiH. Mi se možemo s njim ne slagati, ali kada je u pitanju položaj hrvatskog naroda, onda imamo zajedničko stajalište – istaknuo je Radman.

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković je podsjetio kako se Dodik uopće pojavio u politici.

– Dodik predstavlja interese Srba. Njega na mirovnim pregovorima nije bilo. On se pojavio kada je trebalo „izgurati” Karadžića iz politike. On je čovjek kojeg su Amerikanci gurali da dođe na čelo Srba u BiH – naglasio je Vinković.

Ivo Lučić je dodao i to kako u BiH imamo srpskog, bošnjačkog i antihrvatskog člana Predsjedništva.

– Komšić je izabran na antihrvatskoj histeriji koja je vladala u to doba u Sarajevu. On sam kaže da nije hrvatski član predsjedništva, već da je član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Tu konstrukciju je sam smislio – rekao je Lučić.

U emisiji je gostovao i SDP-ov Damir Hajduković. Kazao je kako postoje bolja rješenja od Daytona, ali je on za sada realnost.

Hajduković je rekao kako BiH mora biti država naroda koji u njoj žive i u kojoj su zaštićeni interesi sva tri naroda.

– Interes je Hrvatske da prava Hrvata u BiH budu zaštićena, a to su interesi da BiH bude stabilna država – naglasio je.

Profesor s FPZ u Zagrebu Dejan Jović je ocijenio kako je srpska pozicija u BiH ojačala, a Hrvatska je to uvijedla. Spomenuo je i da se bliže lokalni izbori u BiH i godišnjica Daytona, odnosno četvrt stoljeća od potpisivanja tog mirovnog sporazuma.

Bild.ba.

Previous articleHoror kod Ploča: Ubijen mladić (29), uhićena dva muškarca
Next articleKina započela vojne vježbe za vrijeme posjeta američkog dužnosnika Tajvanu