Izbor najljepših avlija i balkona u Starom Gradu

Izbor najljepših avlija i balkona u Starom Gradu

Izbor najljepših avlija i balkona u Starom Gradu
Izbor najljepših avlija i balkona

Izbor najljepših avlija i balkona provela je Općina Stari Grad Sarajevo, a na natječaj raspisan u lipnju ove godine prijavila se 31 osoba.

Početkom ovog mjeseca izabrane su tri najljepše avlije i tri balkona, a vlasnicima su danas uručene novčane nagrade i pokloni, prenosi Bild.ba.

Komisija koja je izabrala pobjednike cijenila je trud koji je uložen u održavanje avlija i balkona, estetski dojam, uređenje i njegovanje tradicije, a od pristiglih prijava napravljen je uži izbor i izvršen obilazak lokacija.

Lijepo uređene bašče, avlije, voćnjake i druge zelene površine naslijeđene su od prethodnih generacija i nekada je gotovo svaka kuća u Starom Gradu imala avliju.

Mnoge sarajevske bašče i avlije su s vremenom nestale u nepovrat, a ovim izborom se građani nastoje motivirati za uređenje svih raspoloživih površina i obogaćivanje životne sredine.

Također, ambijent preostalih avlija i bašči ukrašenih različitim vrstama cvijeća treba sačuvati, zaštiti i prezentirati, kao što je rečeno i u knjizi Mustafe Arslanovića “Avlije i bašče Svrzine kuće” koja je danas poklonjena svim pobjednicima konkursa.

U izboru najljepših avlija i balkona u Starom Gradu prva tri mjesta zauzeli su, u kategoriji avlija: Namik Jusić, Hrid, Ahmed Beširović, Medrese i Enes i Olgica Lalić, Širokača.

U kategoriji balkona prvo mjesto je osvojila Sabina Alić, Logavina, drugo – Amila Lučarević-Kurtanović, Širokača a treće mjesto Enisa Resić, Medrese, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Bild.ba