Izetbegović najavio razgovor s Čovićem i predstavnicima međunarodne zajednice oko izbora u Mostaru

Foto: Fena

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da će vjerojatno s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjedateljom Doma naroda PSBiH Draganom Čovićem razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji.

Naime, Izetbegović i Čović danas imaju dva susreta i to u okviru Kolegija Doma naroda koji je priprema za sutrašnju sjednicu tog doma, a Izetbegović je najavio i zajednički susret s predstavnicima međunarodne zajednice u vezi lokalnih izbora u Mostaru, prenosi Fena.

Trebali bi razgovarati i o svim ostalim stvarima za koje postoji interes, a kako je napomenuo te teme se tiču rada Vijeća ministara, usvajanja ovogodišnjeg proračuna, ali i druge teme, ocjenjujući da atmosfera nije dobra i odnosi među partnerima bi trebali biti bolji i iskreniji.

-Što se tiče SDA bilo koji način financiranja lokalnih izbora, bilo kroz proračun ili tranše, za nas je prihvatljiv te smatramo da bi izbori trebali biti održani u listopadu, a ne u studenom – stav je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Budući da je na čekanju nekoliko imenovanja rukovoditelja važnih bh. institucija, Izetbegović kaže da nikada ranije u Vijeću ministara BiH nije bilo imenovanja bez prethodnog stranačkog dogovora u ovom slučaju SDA, HDZ i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).


-Mimo tog dogovora SNSD uporno pokušava jednostrano izvršiti imenovanja na Vijeću ministara gdje su imenovanja Srba u pitanju. Tako neće moći ići, jer mi moramo imati na uvid cijeli raspored kako će to ići, kako smo i do sada uvijek radili. SDA stoji na poziciji da se to treba odmah uraditi – kazao je.

Zatražit će, kaže, od Čovića i dopredsjedatelja Doma naroda PSBiH Nikole Špirića (SNSD) da se napravi popis najvažnijih imenovanja, a u pitanju je 20 ili 30 pozicija i sve to treba biti jedan paket uz imenovanje ministra sigurnosti BiH.

Bild.ba

Previous articleKavalec: Misija OESS-a u BiH nastavlja pružati podršku u radu Tužiteljstvu BiH
Next articlePovratak nogometa U Španjolskoj utakmicom koja je počela prije pola godine