Izetbegović održao patetičan govor u Domu naroda. Čović: Razumijem da je kampanja počela, ali ne možete kršiti poslovnik

Bakir Izetbegović je kazao kako je 'daytonska obveza usvajanje proračuna, ali da do toga ne dolazi zbog blokada HDZ-a, odnosno ministra financija Vjekoslava Bevande'.

Foto: Arhiva

U Sarajevu je počela hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na zahtjev bošnjačkih izaslanika da bi se osigurala novčana sredstva za neustavne Opće izbore u BiH 2. listopada.

U zahtjevu se kaže da je Izbornim zakonom BiH (koji je neustavan opa.a.) propisano da sredstva za provođenje izbora trebaju biti osigurana proračunom BiH u roku od 15 dana od raspisivanja izbora, odnosno najkasnije 19. svibnja.

Prijedlogom zaključka, koji je u sklopu zahtjeva za održavanje hitne sjednice, predviđa se da Dom naroda naloži Vijeću ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 milijuna KM na ime rashoda Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za održavanje ovogodišnjih neustavnih izbora.

Izaslanici su krenuli s raspravom pa su se opet vidjeli suprotni stavovi.

Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da nitko nije obrazložio kako je SIP došao do 12,5 milijuna KM.


“Mi nemamo nikakvu konstrukciju tog novca i kako će on biti utrošen. Kakav je ovo parlament, ako samo tako novac daje od ruke. Ja razumijem SDA, tamo sjedi njihov čovjek i on je rekao da treba 12,5 milijuna KM i oni ne pitaju”, rekla je Majkić.

Bakir Izetbegović je kazao kako je ‘daytonska obveza usvajanje proračuna, ali da do toga ne dolazi zbog blokada HDZ-a, odnosno ministra financija Vjekoslava Bevande’.

“Protokol Europske konvencije o ljudskim pravima kaže da je svaka zemlja periodično dužna oragnizirati izbore. Čuli smo ministra Bevandu kako kaže kako mu je sad potreban izvjestan period kako bi se taj proračun koncipirao. Bevanda zna šta su realni okviri, on je mogao unaprijed prošle godine mogao imati solidan nacrt proračuna. Kazneni zakon BiH kaže da je uskraćivanje biračkog prava kažnjivo i da je to kazeno djelo za koje je kazna do tri godine zatvora. Imamo i prepisku Bevande sa SIP-om, u kojem on predlaže rješenje, a zatim se predomišlja. Kažu nam da treba vjerovati Bevandi, a Vijeće ministara je mu očito nije vjerovalo. Onda se kaže da su Bošnjaci krivi, da rade mimo zakona. Pravi se kriza koja će nas koštati stotine tisuća mladih koji odlaze. Sve ovo što se radi posljednje četiri godine u koordinaciji, kuhinjama dviju stranke, vi ste suizvršitelji. Bit ćete sukrivci, sjetiti ćete se ovaga kada vam zafale mirovine, jer neće imati tko zaraditi mirovine. Neće se postići ovi ciljevi, nisu Bošnjaci krivi, mi smo krivi što nismo prihvatili izborni zakon koji je predložio HDZ, a koji podržava SNSD. Trebali smo prihvatiti zakon koji je protivustavan, koji igrnora sve presude za ljudska prava, i to je po vama rješenje? Zbog toga smo mi kažnjeni. Pozivam vas da ovo prestane raditi, nemaju svi pet do šest maraka  plaću. Nemojte stajati između naroda i njihovog prava, dopustite im da izaberu koga god hoće”, rekao je Izetbegović.

Potom je reagirao Čović, koji je kazao da je Izetbegović povrijedio Poslovnik.

“Povreda poslovnika, kolega Izetbegović umjesto da nam da kvalitetan doprinos, kolega Izetbegović izlazi s pamfletima s krivicima za nešto. Razumijem da je kampanja počela. Uvažam, ali ne možete kršiti Poslovnik oko toga i pristupa, kako dvoje zadnje četiri godine prave opstrukcije. Ako neko pravi opstrukcije, to je vaša stranka. Na bezbroj primjera rada, kantonalnih i entitetskih valsti pa do ove razine. Molim vas, da nešto uradimo, da radimo poslovnički, a ne da koristimo govornicu za kampanju”, rekao je Čović.

SOURCEBild.ba
Previous articleMještani ogorčeni: Ako se zaustavi promet od Bune do Tasovčića, Počitelj postaje otok na koji se ne može doći
Next articleA što više reći? Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbe za ubojstvo generala Vlade Šantića
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments