Izvještavala o koroni u Wuhanu pa završila u zatvoru na 4 godine

Izvještavala o koroni u Wuhanu pa završila u zatvoru na 4 godine

Sud u Šangaju odredio je zatvorsku kaznu od četiri godine za neovisnu kinesku novinarku koja je u Wuhanu izvještavala o pandemiji.

Zhang Zhan (37) proglašena je krivom za “izazivanje svađa i problematičnih situacija”, rekao je danas Zhang Keke, jedan od njezinih odvjetnika.

Zhan, bivša odvjetnica, početkom je veljače otputovala u Wuhan kako bi pisala o razvoju epidemije; baš u onom periodu kada su vlasti počele kontrolirati državne i privatne kineske medije te raditi na obuzdavanju panike.

Objavljivala na Wechatu, Twitteru i YouTubeu

Više od tri mjeseca dokumentirala je svakodnevnicu građana u Wuhanu tijekom lockdowna, poput prepunih bolnica, praznih ulica i trgovina. Svoje komentare, fotografije i videozapise podijelila je na Wechatu, Twitteru i YouTubeu – od kojih su posljednja dva blokirana u Kini.

Naglo je prestala objavljivati sredinom svibnja, a kasnije se saznalo da ju je policija pritvorila te vratila u Šangaj, piše CNN.

Tužitelji su u optužnici naveli da je “objavljivala velike količine lažnih informacija” i davala intevjue za inozemne medije, uključujući Radio Free Asia i Epoch Times, kako bi “zlonamjerno pogoršala situaciju s epidemijom covida-19 u Wuhanu”.

Zhang je prva novinarka građanka za koju je poznato da je osuđena zbog izvještavanja o pandemiji koronavirusa.

Cenzura u Kini

Zhang pripada nizu neovisnih novinara koji su zbog izvještavanja o pandemiji završili u pritvoru.  

Chen Qiushi, koji je uživo prenosio videozapise iz Wuhana tijekom lockdowna, nestao je u veljači, a u rujnu je objavljeno kako se nalazi pod “državnim nadzorom”. Dvoje drugih neovisnih novinara – Li Zehua i Fang Bin – također su privedeni nakon izvještavanja o epidemiji u Wuhanu.

Kina je strogim lockdownom i mjerama uspjela suzbiti žarišta koronavirusa koja su se sporadično pojavljivala nakon prvog vala te se zemlja vratila u normalan način života. No vlasti još uvijek nisu ukinule ograničenja za tisak, a kineski državni mediji počeli su u eter puštati priču da virus nije prvotno potekao iz Kine, tvrdeći da je moguće kako je koronavirus cirkulirao izvan zemlje prije njegove pojave u Wuhanu, piše Index.

Bild.ba