Jačati kapacitete zdravstvenog sustava RS-a zbog mogućeg drugog vala korone

Republika Srpska bliži se brojci od 1100 zaraženih osoba koronavirusom, javljaju danas iz resornog ministarstva u tom entitetu.
Foto: Srna
Republika Srpska bliži se brojci od 1100 zaraženih osoba koronavirusom, javljaju danas iz resornog ministarstva u tom entitetu.
Foto: Srna

Republika Srpska može računati na dalju podršku Svjetske zdravstvene organizacije u segmentu dijagnostike, ali i daljeg jačanja kapaciteta i spremnosti na odgovor za predstojeću sezonu gripa i pojave novog koronavirusa na jesen – rečeno je tijekom sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, koje je predvodio šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky, izrazili su zadovoljstvo provedenim mjerama i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo RS vezanih za pojavu novog koronavirusa.

– Naglašena je potreba nastavka suradnje u razmjeni informacija i podrške u prijelaznom razdoblju ublažavanja mjera – priopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Šeranić je upoznao predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije s mjerama nadzora koje se još uvijek provode, postupanjima s osobama koje su pod zdravstvenim nadzorom, kao i protokolima za dijagnostiku i uspostavljenim kapacitetima za dijagnostiku u četiri laboratorija u RS.

I u ovom razdoblju, za vrijeme izvanredne situacije, naglasio je Šeranić, Fond zdravstvenog osiguranja RS financira zdravstvene usluge za sve građane, u javnim zdravstvenim ustanovama, bez ovjeravanja zdravstvene knjižice.


Posebno je bilo riječi o nastavku epidemiološkog nadzora nad novim koronavirusom, ali istovremeno i na povratku zdravstvenog sustava u puni kapacitet pružanja ostalih zdravstvenih usluga stanovništvu uz mjere prevencije širenja virusa, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja RS.

Bild.ba

Previous articleU tuči migranata u Cazinu dvije osobe smrtno stradale
Next articleSamo da se pohvalimo da je Herceg potvrdio ono što smo mi jučer pisali