Je li ovo kraj EU? Pučani izbacuju Orbana

Mađarski parlament
Foto: EPA
Foto: EPA

Čelnik Europske pučke stranke (EPP) Donald Tusk sinoć je objavio da će ta politička grupacija do kraja godine iz svojih redova izbaciti stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Tusk je u razgovoru za njemački Der Spiegel rekao da mađarski izvanredni zakon možda nije sporan s pravnog gledišta, no da “nema nikakve veze s duhom demokracije”.

“Koliko puta u povijesti smo svjedočili da se političari koriste zakonima donesenima da bi proširili svoje ovlasti? U Njemačkoj vam je to poznato”, kazao je bivši predsjednik Europskog vijeća.

Europska unija kritizira Mađarsku zbog autoritarnog odgovora na pandemiju koronavirusa. Parlament u Budimpešti u kojem većinu ima Orbanova stranka Fidesz izglasao je krajem ožujka zakone koje vladi daju iznimne ovlasti.

Njime se Orbanu daju otvorene ruke da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja, a zakon predviđa i visoke zatvorske kazne za sve osobe za koje se ocijeni da ometaju provedbu mjera sprečavanja širenja virusa ili šire lažne informacije, piše Hina.


Tusk nije otkrio kad će biti idući sastanak EPP-a, natuknuvši da bi to moglo biti najranije u rujnu.

“Ali tada će naravno doći vrijeme za donošenje odluke”, zaključio je Poljak.

Bild.ba

Previous articleSaudijci doniraju 500 mil. dolara za borbu protiv korone!
Next articleUmirovljenica otišla na bankomat i otkrila kako na računu ima milijune