Jedan od najvećih trgovačkih lanaca na svijetu ulazi na bh. tržište

Prva planirana prodavaonica treba početi s radom u siječnju 2022. godine.

Općinski sud u Sarajevu registrirao je društvo s ograničenom odgovornošću za promet i usluge Eksperttorg, u okviru kojeg će poslovati ruski trgovački lanac MERE, koji ulazi na tržište BiH.

Naime, kompanija Express Consulting zastupa trgovački lanac MERE u BiH, a inače radi se o agenciji koja se, između ostalog, bavi i dovođenjem stranih investicija u BiH.

Kemal Muratović, direktor kompanije Express Consulting, za Avaz je kazao da je s registracijom društva Eksperttorg potpuno izvjesno to da trgovinski lanac MERE dolazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Prva planirana prodavaonica treba početi s radom u siječnju 2022. godine. Bit će otvorena na Ilidži, u Sarajevu, kazao je Muratović.

Dodao je da su u tijeku sveobuhvatne pripreme.


“Prostori su već zakupljeni i trenutno se radi na renoviranju i opremanju. Nakon Sarajeva slijedi otvaranje trgovina širom države, u Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Bijeljini… Prema trenutnim planovima, MERE će u BiH imati od 50 do 80 prodavaonica. Vrlo važno je to da će svi budući zaposlenici biti državljani Bosne i Hercegovine”, naglasio je Muratović.

Prema njegovim riječima, ono što u potpunosti izdvaja trgovinski lanac MERE u odnosu na ostale jeste cjenovna politika.

“Dakle, cijene svih artikala u prodavaonicama MERE bit će za čak 20 posto niže u odnosu na sve druge velike lance. To je ono što je, sigurno, pozitivno i što je dobra vijest za potrošače u našoj državi”, istaknuo je Muratović.

Kako se navodi na ruskoj stranici ove kompanije, oni izravno rade s proizvođačima, sa strogom kontrolom kvaliteta i niskom maržom.

MERE je poslovanje na tržištu Srbije počeo u prosincu prošle godine otvaranjem diskonta u Batajnici pored Beograda. Njihova sestrinska kompanija Svetofor zatim je svoje poslovnice otvorila i u Mladenovcu i Šapcu. Naime, i Svetofor i MERE su dio Trgoservis grupe, koja je jedna od najvećih trgovačkih grupacija u Rusiji.

Ruski trgovinski lanac MERE jedan je od najvećih na svijetu. U europskim zemljama posluju pod brendom MERE, dok u Rusiji rade pod imenom Svetofor.

Treba napomenuti i da prodavaonice MERE spadaju u kategoriju tzv. tvrdi diskonti, koji se ozbiljno razlikuju od onog što su kupci navikli vidjeti u BiH. Osnovna karakteristika ”tvrdih” marketa je njihov izgled. Prodavaonice podsjećaju na skladišta.

Roba se čuva i stoji u ogromnim kartonskim kutijama. Onako kako transportiraju, tako i prodaju. Baš zbog toga naglašeno je da se roba ne može se vratiti ili zamijeniti niti se prihvaćaju reklamacije.

Bild.ba

Previous articleDjeca u širokobriješkom selu će programirati robote, kreirati računalne igrice, raditi web dizajn stranica…
Next articleNajbolje je da se svi vratimo na tvorničke postavke
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments