Jedan od naših autora odlično je pojasnio ekonomske veze s Danom žena i drugim blagdanima

Jedan od naših autora odlično je pojasnio ekonomske veze s Danom žena i drugim blagdanima

Profesor ekonomije i ekonomski analitičar Matej Živković gostovao je u emisiji BHT1 Uživo gdje je govorio o konzumerizmu, a povodom Dana žena.

“Mi smo dio zapadne civilizacije i taj dio se prelio i kod nas. Cijeli je niz i vjerskih i državnih blagdana povezan s konzumerizmom. Tako je i s Osmim martom”, kaže Živković i dodaje kako smo mi sve blagdane pretvorili u konzumerizam.

“Pravo glasa, pravo jednakog upravljanja društvom, jednaka prava, mi smo pretvorili u konzumerizam, kupovinu ruža, karanfila i tome slično”, ističe ovaj ekonomski analitičar.

Kaže kako je danas “dan velikih laži” gdje se muškarci lažu da su gospoda, a žene se lažu s nečim drugim.

“Žene nisu jednakopravne, to su ekonomiji zove stakleni krov, to je neki dio do kojeg žene mogu doći i da dalje ne mogu, a to je ekonomski neopravdano jer nema smisla da žene, ako mogu raditi isti posao na isti način kao muškarci, budu plaćene manje”, ističe Živković i dodaje kako su poslodavci skloni davati muškarcima posao jer žene više koriste slobodne dane radi obiteljskih obveza.

Dodaje i kako se žene mogu ostvariti i “karijerno i kao glave obitelji”.

Na upit je li sam ženi danas kupio cvijeće, Živković kaže kako on svoju suprugu svaki dan tretira posebno pa mu ovakvi dani nisu potrebni.

Živković je povremeni autor na portalu Bild.ba za koji je pisao ekonomske analize. Njih možete čitati OVDJE.

Bild.ba