Jedna lijepa lekcija o sekularnosti

Martin Mikulić

Posebno je skandalozan, ističu iz HSPF-a agresivan i prijeteći ton upućen vijećniku Milivojeviću u Gradskom vijeću Grada Mostara

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) podsjeća da Bosna i Hercegovina nije šerijatska nego sekularna država, stoga je, navode u priopćenju za javnost, svako uplitanje vjerskih zajednica u političke procese neprimjereno i nedopustivo.

Posebno je skandalozan, ističu iz HSPF-a agresivan i prijeteći ton upućen vijećniku Milivojeviću u Gradskom vijeću Grada Mostara od strane Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Naglašavaju kako je autonomija i sloboda vijećnika da glasuju po vlastitoj savjesti i političkim uvjerenjima, odnosno bez ikakvih pritisaka imperativ u svakom demokratskom društvu. Svaki napad na tu autonomiju, ističu, predstavlja napad na sami demokratski poredak, zbog čega je navedeno priopćenje još više neprihvatljivo.

– Pored prijetećeg i ucjenjivačkog tona priopćenja Medžlisa islamske zajednice u Mostaru, nemoguće je ne primjetiti izrazito sugestivan i neprijateljski raspoložen sentiment prema hrvatskom narodu, pripadnicima katoličke vjeroispovijesti, kao i pravoslavnim vjernicima – navodi se u priopćenju Hrvatskog studentskog politološkog foruma.


U HSPF-u vjeruju kako takve poruke ne doprinose međunacionalnim i međukonfesionalnim odnosima u Mostaru, ali i u cijeloj BiH. Pozivaju sve društvene aktere da se vrate svojoj izvornoj misiji djelovanja – vjerske zajednice duhovnoj dimenziji, a politički akteri političkim procesima.

Također pozivaju sve političke stranke i međunarodne organizacije u BiH da stanu u obranu sekularnog i demokratskog poretka, slobode djelovanja i građanskih vrijednosti općenito. Jedino takav jasan konsenzus može biti garancija da se slično agresivno uplitanje u političke procese neće ponoviti, bez obzira o kojoj vjerskoj zajednici se radilo, ističu u HSPF-u.

Bild.ba

Previous articleMilorad Dodik je jako ozbiljno djelovao kad je najavio reviziju članstva
Next articleSutra je novi pokušaj izbora gradonačelnika Mostara