JUŽNA KOREJA Čak 91 pacijent koji je prebolio virus ponovno je pozitivan

JUŽNA KOREJA Čak 91 pacijent koji je prebolio virus ponovno je pozitivan

Južnokorejski dužnosnici u petak su izvijestili kako je više od 90 pacijenata za koje se vjerovalo da su ozdravili ponovno pozitivno na korona virus.

Jeong Eun-kyeong, direktorica korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), rekla je da je veća vjerojatnost da je virus “reaktiviran“ nego da su pacijenti ponovno zaraženi.

Južnokorejski zdravstveni radnici ističu da je nejasno kako se to dogodilo i da su epidemiološka istraživanja i dalje u tijeku.

Međunarodna zajednica istražuje mogu li se oni koji su preboljeli korona virus ponovno zaraziti. Države se nadaju da oni koji prebole bolest razviju imunitet koji će spriječiti ponovno izbijanje pandemije.

Govoreći o 91 pacijentu u Južnoj Koreji, koja broji sedam tisuća ozdravljenih, Kim Woo-joo, profesor zaraznih bolesti sa sveučilišne bolnice Guro, ističe da je “to samo početak“ i da će “ta brojka rasti“.

I Kim smatra kako je veća vjerojatnost da se pacijentima bolest vratila, a ne da su se ponovno zarazili.

Drugi stručnjaci tvrde kako bi “krivci“ mogli biti i neispravni testovi, kao i da ostaci virusa i dalje mogu biti u tijelima pacijenata, no da nisu zarazni i da ne predstavljaju opasnost za druge.

“Postoje različite interpretacije i mnoge varijable“, rekao je Jung Ki-suck, profesor plućnih bolesti sa sveučilišne bolnice Hallym.

“Vlada mora osmisliti odgovore za svaku od tih varijabli“.

Južna Koreja je u petak izvijestila o 27 novih slučajeva zaraze, što je najmanje od veljače kad je bilo i do 900 slučajeva dnevno.

Grad Daegu u kojem je izbila epidemija po prvi put od veljače nema niti jedan novi slučaj.