Kad se udruže korona i gripa, postat će opasno

closeup of a young man in an office holding a briefcase and a surgical mask in his hand

Američki mediji pišu kako bi nas na jesen mogao dočekati iznimno loš zdravstveni scenarij: protiv čovječanstva će se udružit dvije zarazne bolesti – gripa i korona.

Za taj scenarij, piše portal Health.com, a prenosi Bild.ba, Amerikanci i njihovo zdravstvo nisu spremni pa zdravstveni stručnjaci pozivaju sve osobe, posebno one rizične (ljude s više kroničnih bolesti, pretile i starije), da se cijepe od gripe.

Naime, moguće je istovremeno oboljeti od oba virusa, a što bi moglo teško pasti i zdravima, a kamoli ne onima koji su u rizičnim skupinama, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mnogi se ipak pitaju je li im potrebno cijepljenje protiv gripe.

Liječnici uglas odgovaraju: da, potrebno vam je, možda sada više nego ikad prije. Potrebno se cijepiti iz više razloga. Da, može se istovremeno imati te dvije bolesti. Ako i gripu i Covid-19 dobijete istovremeno, onda padaju šanse za preživljavanje – rekao je liječnik Waleed Javaid, voditelj odjela za prevenciju zaraza.


– Vidjeli smo ljude koji su istodobno bili pozitivni i na koronu i na gripu i bili su u kritičnom stanju – napominje dr. Javaid.

Stručnjaci navode da gripa može oslabiti tijelo tako da bude primljivije za druge viruse, posebno za SARS-CoV-2 koji uzrokuje koronu.

Bild.ba

Previous articleFašistički pozeri i korisni idioti opet stavljaju stigmu na Hrvate
Next articleHRT: Naš voditelj je nespretno komentirao *odličan izgled* mlade pjevačice