Kako je  jedan Vukadin podmuklo pljunuo hrvatske žrtve u Bugojnu

Kako je jedan Vukadin podmuklo pljunuo hrvatske žrtve u Bugojnu

Dogovor o smirivanju tenzija među Hrvatima Bugojna prekršio je suvlasnik kafića „Feena Raya“ Jure Vukadin. U cijeloj priči uživa bošnjačka javnost. Tako je, među ostalima, podršku vlasniku kafića pružio i Zukan Helez.

Oko mjesec i pol dana u Bugojnu traje otvoreni sukob između članova Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, odnosno hrvatskih ratnih stradalnika i Jure Vukadina, suvlasnika kafića „Feena Raya“ (Fina raja) koji radi u prizemlju Hrvatskog doma u Bugojnu.

Povod za sukob bio je incident koji se na terasi kafića dogodio 28. srpnja ove godine.

Tog je dana skupina stradalnika, bivših logoraša, u uredu HVIDR-e Bugojno koji je također smješten u zgradi Hrvatskog doma, imala sastanak s odvjetnicima radi poduzimanja pravnih radnji vezanih uz nezakonito brisanje Selme Cikotića iz optužnice za zločine nad bugojanskim Hrvatima. Suvlasniku kafića zasmetao je plakat o godišnjici stradanja i progona Hrvata koja je obilježena dan ranije te je od predsjednika HVIDR-e Miroslava Zelića zatražio da ih više ne lijepi.

– Zelić mu je odgovorio da on kao suvlasnik caffe-a s time nema ništa jer su plakati zalijepljeni na prostor kojeg koristi HVIDR-a. Na to mu je Vukadin rekao da u kafić dolaze dolaze i muslimani te mu potom drsko zaprijetio riječima: ‘Ako ih stavite, skinut ćete ih, milom ili silom!’. Dodao je i kako će zatvorit cijeli prozor ukoliko se nastavi s praksom postavljanja hrvatskih plakata – opisano je u dopisu kojeg je Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna uputila čelnicima HKD „Napredak“, budući da je kafić smješten u prostorijama Hrvatskog doma kojim upravlja bugojanska podružnica HKD „Napredak“, čija je predsjednica Dubravka Vukadin, majka Jure Vukadina.

Jure Vukadin je pak tvrdio kako ga je Zelić verbalno vrijeđao, a potom i fizički napao što negiraju članovi Udruga i odvjetnici koji su nakon posla došli osvježiti se u kafić.

– To da nikakvih napada nije bilo jasno će, pored svjedoka potvrditi i snimke nadzornih kamera. Na njima se vidi da sam ja spriječio incident tako što sam sve nas iz Udruga i naše goste kojima je jasno poručeno da smo nepoželjni, pozvao da promijenimo lokal, što smo i učinili – kaže Zelić.

I jedni i drugi uskoro su dobili priliku iznijeti svoju stranu priče čelnicima HKD „Napredak“, a na sastanku je bio i Nikola Čiča, predsjednik Društva. Jedan od zaključaka sastanka bio je da sudionici ne daju izjave za medije o ovom nemilom događaju, a taj je dogovor ovih dana prekršio Jure Vukadin kada se bošnjačkim medijima požalio kako je preko noći postao „neprijatelj Hrvata“ jer se sukobio s vijećnikom HDZ BiH Miroslavom Zelićem.

Zelić je uputio demant medijima u kojem tvrdi kako njegova stranačka pripadnost nema nikakve veze s incidentom jer Vukadinu su zasmetali plakati o godišnjici zločina nad Hrvatima i to nije prvi put. Prošle je godine, uspkos upozorenjima Udruga, na godišnjicu progona Hrvata iz Bugojna za goste, „Finu raju“, organizirao glazbu uživo.

Da je Vukadin prekšio dogovor smatraju i čelnici HKD „Napredak“.

– Izuzetno cijenim što ste poštovali naše dogovore da ne istupamo javno dok UO HKD Napredak podružnica Bugojno ne zauzme stav oko problema koje ste naveli u vašem dopisu SU HKD Napredak. Ponovni medijski istupi osoba koje nemaju nikakve formalne veze, kao što nam je svima prezentirano na sastanku ni sa prostorom ni sa HKD Napredak u cjelini me žaloste i smatram ih nepotrebnim, neprimjerenim rušenjem dosad postignutih dogovora – stoju u dopisu kojeg je članovima Udruga nakon Vukadinovih medijskih istupa poslao Josip Križanović, dopredsjednik HKD „Napredak“.

Križanović je u dopisu jasno naveo kako ne postoji sukob između „Napretka“ i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata te da „zgrada Hrvatskog doma kao povijesna građevina Hrvata u Bugojnu mora biti u službi svih udruga koje djeluju i u svome nazivu nose časno hrvatsko ime“, naveo je Križanović uz jasnu poruku da je Hrvatski dom u Bugojnu zgrada koja pripada svim Hrvatima, njihovim udruženjima i društvima.

A u Koordinaciji udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ogorčeni najprije postupkom, a potom i istupima Jure Vukadina, kategorički odbacuju tezu da je uzrok svih problema sukob između Vukadina i Zelića.

– Vukadin je po nečijem nagovoru i instrukcijama odlučio staviti se u službu onih kojima smeta i spomen hrvatskih žrtava. To je pokazao tražeći da više ne lijepimo plakate o našim godišnjicama stradanja i kršeći dogovor kojeg smo postigli na zajedničkom sastanku. Meta njegove mržnje i napada nije niti može biti samo Miroslav Zelić, to smo svi mi koji predstavljanje hrvatske žrtve, preživjeli logoraši, obitelji poginulih i nestalih, svi prognani i Hrvati koji drže do žrtvata svojeg naroda. Mi u Koordinaciji udruga dajemo punu potporu Miroslavu Zeliću i njegovor borbi za pravo na istinu o stradanju Hrvata i procesuiranje odgovornih ali i pronalasku tijela naših nestalih logoraša – kazao je Mladen Kajić, predsjednik Koordinacije koja okuplja pet Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna.

Dok Zelića podržavaju stradalničke Udruge, ali i mnogi Hrvati Bugojna koji su prošli agoniju progona sa svojih ognjišta, Vukadinu ne prestaje stizati podrška Bošnjaka te nekolicine istomišljenika spremnih pogaziti žrtve vlastitog naroda.

Između ostalih, punu podršku Vukadinu iskazao je i Zukan Helez čiji je prioritet za mandata federalnog ministra branitelja bio obračun s preživjelim hrvatskim logorašima Bugojna kroz oduzimanje njihovih prava. Oni koji podržavaju Vukadina preko društvenih mreža otvoreno ga pozivaju na obračun sa Zelićem.

Najviši hrvatski dužnosnik u općini Bugojno, Igor Vrljić, predsjedatelj Općinskog vijeća odbio jer komentirati slučaj koji je uzburkao strasti ali i pokazao nove oblike borbe za gaženje hrvatskih žrtava.

Nakon što nalogodavci i izvršitelji zločina godinama uspješno izbjegavaju sudski progon, u Bugojnu se pokušava sakriti čak i činjenica da je 15 tisuća Hrvata protjerano iz Bugojna, da je njih 311 ubijeno, a oko dvije tisuće prošlo agoniju bošnjačkih logora. Sve se to događa nakon što su na Rostovu pronađena tijela četvorice od 19 nasilno odvebenih hrvatskih logoraša za kojima se traga 27 godina te nakon što je na vidjelo izašla činjenica da je aktualni m inistar sigurnosti Selmo Cikotić nezakonito brisan iz optužnice.

Gaženje i negiranje hrvatskih žrtava se nastavilo, ali ovog puta na još podmukliji i perfidniji način.