Karamatić: Hrvati u BiH bi trebali slaviti samo ova dva datuma

Karamatić: Hrvati u BiH bi trebali slaviti samo ova dva datuma

Hrvati u BiH bi trebali slaviti Dan proglašenja Banovine Hrvatske i dan proglašenja Herceg-Bosne, rekao je za Bild.ba Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u BiH.

– Ozbiljne političke nacije imaju razrađene političke ciljeve koji se naslanjaju na povijest – izajvio je povodom Dana neovisnosti Karamatić.

Svi datumi koje obilježavaju, prema riječima Karamatića, temeljeni su na događajima iz prošlosti i povezani sa ciljevima u budućnosti.

– U tom kontekstu uistinu ne znam što bi bh. Hrvati trebali obilježavati 1. ožujka. Da smo na taj dan izborili neovisnost ili dobili svoju državu, ili barem državu koju osjećamo svojom, bilo bi u redu. Međutim, nismo. Samo smo srpsku dominaciju iz vremena Jugoslavije zamijenili bošnjačkom i srpskom u BiH danas. Naravno, uz svesrdnu pomoć tadašnjih nalogodavaca iz Zagreba kojima naše dične političke vođe iz tog vremena, sa izuzetkom pokojnog predsjednika Mate Bobana, nisu smjele ni pomisliti, a kamo li reći ne – oštar je Karamatić u izjavi za Bild.ba.

Još tragičnije je, smatra predsjednik HSS-a u BiH, što među hrvatskim političkim predstavnicima uopće nema jasnoga stava trebaju li ili ne obilježavati ovaj datum pa ga “eto kao prešutno obilježavamo, a kao ipak nismo”.

– Obilježavamo da ne naljutimo Bošnjake, a ne obilježavama da ne naljutimo Srbe. Drugim riječima, lutamo kao guske u magli i nismo na čisto ni sa samima sobom – dodao je.

Po njegovom mišljenju, bh. Hrvati bi trebali obilježavati samo dva datuma, temeljena na svojoj prošlosti, a koji su bizarno oslikavali što žele u budućnosti.

– Jedan je Dan proglašenja Banovine Hrvatske, a drugi je Dan proglašenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Sve ostalo je licemjerje i politika ‘ne bi se štel zameriti’ – poručio je Karamatić.

Bild.ba