Karikaturalnost političkih i medijskih komentara sarajevske medijsko-političke scene

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević pisalo je nedavno otvoreno pismo povodom izjava Dunje Mijatović o bleiburškoj tragediji.

Dio sarajevskih medija i političara pokušavao je iskarikirati cijelu situaciju oko pisma govoreći o promašenoj adresi na koju je pismo upućeno.

Ovdje možete pročitati jedan od takvih tekstova, a Bild.ba je kontaktirao Guduljević koja je pojasnila o čemu je riječ kad je ovo pismo u pitanju.

Upitana da komentira zlurade i karikaturalne komentare u vezi otvorenog pisma koje je napisala temeljem izjave povjerenice za ljudska prava pri Vijeću Europe, Guduljević podsjeća što je svrha bilo kojeg otvorenog pisma.

– Zlurade komentare nekih medija sa sjedištem u Sarajevu, podjednako kao i političara bliskih tim medijima ne bi trebalo ni komentirati. No, da podsjetim na par činjenica. Otvoreno pismo nije poslano samo Europskom parlamentu, kako se zlurado pokušava aludirati od dijela medijske i političke javnosti u Sarajevu. Pismo je poslano na niz adresa institucija koje su u posrednoj ili neposrednoj vezi s Europskom unijom, na mnoga veleposlanstva i, u konačnici, na adresu Vijeća Europe te gospođu Mijatović – kazala je Gudeljević za Bild.ba.


Primatelji su, podsjeća ministrica, mnogo šireg opsega od onog što je obuhvaćeno pismom.

– Meritum je da su pismo dobili svi koji su trebali, a pojedincima zbog dnevno-političkih ciljeva odgovara izdvajanje samo jedne institucije kako bi se difamirala politička i intelektualna scena hrvatskog naroda. Koncept otvorenog pisma je sadržan već u nazivu: „otvoreno“ što implicira da su primatelji mnogo većeg opsega od onog koji je adresarom obuhvaćen. U protivnom, ne bi se zvalo otvoreno. Taj koncept otvorenosti otvorenog pisma sarajevska medijsko politička i intelektualna zajednica kontinuirano rabi te mi je stoga žao što su ovdje promašili ono za što se zdušno godinama zalažu: za otvorenost otvoreniju od tek prve adrese – istaknula je Gudeljević u izjavi za Bild.ba.

https://www.bild.ba/ministrica-gudeljevic-odrzala-dunji-mijatovic-lekciju-o-ljudskim-pravima/

Bild.ba

Previous articleSkupština HNŽ-a razmatra rebalans proračuna za 2020.
Next articleCrnogorac protjeran iz BiH. Proglašen je prijetnjom po nacionalnu sigurnost