Kilometarske kolone u smjeru mora, ali i u smjeru Zagreba

Kilometarske kolone u smjeru mora, ali i u smjeru Zagreba

Foto: HAK

Bliži se vikend, a time i pojava gužvi na autocestama. HAK javlja da je na važnijim prometnicama pojačan promet te da su mogući zastoji i kolone.

Hrvatski autoklub upozorava da je promet pojačan na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Diračje, Istarskom ipsilonu, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Krčkom mostu, prilazima turističkih središta duž obale, pojedinim graničnim prijelazima te trajektnim lukama i pristaništima.

Očekuju se zastoji i kolone

HAK javlja o mogućim poteškoćama u prometu, povremenim zastojima i vožnji u kolonama na pojedinim dionicama autocesta te na dionicama cesta na kojima se vozi uz privremenu regulaciju prometa.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Dodaje da je pred naplatnom postajom Lučko u smjeru mora kolona duga oko jednog kilometra. U smjeru Zagreba stvorila se kolona duga oko tri kilometra.

Kod naplatne postaje Demerje prema Zagrebu kolona je duga oko četiri kilometra, a promet je gust i između Zagreba i Bosiljeva, i to u oba smjera.

Pred graničnim prijelazom Rupa u smjeru Slovenije čeka se u koloni dugoj jedan kilometar, a pojačan je promet i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Slovenije. Kolona koja se dijelom proteže na Istarski ipsilon duga je dva kilometra.

Promet je povećan i na Krčkom mostu u oba smjera.

Gužve pogotovo za vikend

HAK upozorava na gužve i tijekom vikenda, posebice s obzirom na prijelazno vrijeme sa srpnja na kolovoz. Na granicama sa Slovenijom i Mađarskom od jutra su zabilježena veća čekanja, a tako će biti i u subotu 1. kolovoza.

Tijekom cijele subote očekuje se vrlo gust promet u smjeru juga, ali i unutrašnjosti. 

Česte zastoje, zaustavljanja i vrlo gust promet HAK očekuje i na autocestama A1 i A6 između naplatne postaje Lučko i čvora Bosiljevo 2 u smjeru mora, pred naplatom Demerje i Lučko na izlasku prema Zagrebu, zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko uz duža čekanja.

HAK gužve očekuje i na Istarskom ipsilonu (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, kao i na graničnim prijelazima sa Slovenijom te Bosnom i Hercegovinom.

Upozorava i na gust promet duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta te na Krčkom mostu i u lukama Zadar i Split.

Produženi vikend znači i nove gužve u ponedjeljak

U nedjelju, 2. kolovoza od 10 do 18 sati, gužve se očekuju na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok), a zbog produženog vikenda, mnogi građani RH putovat će upravo u ponedjeljak, 3. kolovoza.

Duža čekanja očekuju se u većini trajektnih pristaništa i luka. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ako se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Svima koji ovaj vikend kreću na put prema moru HAK predlaže da krenu u petak kasno poslijepodne ili u večernjim satima, odnosno subotu u poslijepodnevnim satima. Za povratak prema unutrašnjosti najbolje je krenuti u nedjelju prijepodne, dodaju.

DHMZ upozorava na toplotni udar

Prognostičari DHMZ-a najavljuju izrazito visoke temperature tijekom predstojećih dana zbog čega će i putovanje biti zahtjevnije te se povećava mogućnost opasnosti od toplinskog udara.

Prvi i najozbiljniji simptom toplinskog udara jest nesvjestica.

Ostali simptomi su:

  • jaka glavobolja i vrtoglavica;
  • nelagoda;
  • uznemirenost i smetenost;
  • crvena, topla i suha koža;
  • ubrzani puls, ubrzano i plitko disanje;
  • povišena tjelesna temperatura 40°C;
  • poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.

Iz DHMZ-a napominju da vožnja može biti vrlo naporna te da umara vozača kao i svaki drugi rad. Ne fizički koliko psihički. Umor se javlja već nakon dva sata vožnje bez obzira koliko odmorni sjeli za upravljač, napominju te predlažu da se vozači periodički odmaraju tijekom duljih putovanja. 

U slučaju da postanete svjesni umora, DHMZ ističe da ne forsirate. Zaustavite se, izađite iz vozila i odmorite. 

Ne podcjenjujte umor jer je jedan od značajnih čimbenika nastanka prometnih nesreća, zaključuju.

Bild.ba