Kod Hrvata pronašli tonu kokaina koji vrijedi 40 milijuna eura

Kod Hrvata pronašli tonu kokaina koji vrijedi 40 milijuna eura

Hrvatska policija u suradnji sa španjolskom Civilnom zaštitom i francuskom carinom provela je akciju ‘FALKUŠA’ koja je bila usmjerena prema pripadnicima tzv. Balkanskog kartela među kojima ima hrvatskih državljana, a u kojoj je zaplijenjena gotovo tona kokaina.

Balkanski kartel specijalizirao se za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama.

Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutirao” za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu, priopćio je MUP, prenosi Večernji list.

Jedrilica je registrirana u Republici Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom. Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain. Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske ”Guardia Civil” je u jutarnjim satima 8. rujna 2020. godine, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela RH, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana.

Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja (Kraljevina Španjolska). Pretragom jedrilice na Kanarskom otočju, pronađeno je ukupno 980 paketa s oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće. Prema procjenama španjolskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura.

Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu. Koordinirano, s uhićenjem hrvatskih državljana i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policijski službenici su 11. rujna na području PU šibensko-kninske proveli više dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostora kod više osoba povezanih s uhićenicima i tom prilikom oduzeli više računala, mobitela i drugih predmeta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske priopćilo je danas da je sudjelovalo u ovoj međunarodnoj akciji usmjerenoj prema kriminalnim ćelijama unutar takozvanog “balkanskog kartela” koje su specijalizovane za pružanje “usluga” krijumčarenja većih količina droga, uglavnom kokaina, jedrilicama i jahtama. Španjolska Civilna garda (Guardia Civil), francuska carina i hrvatska policija od početka godine zajedno provode međunarodno kriminalističko istraživanje kodnog naziva “Falkuša”, a podršku u sprovođenju tih aktivnosti pružili su MUP RS, Europol, DEA u Zagrebu, britanski NCA i nizozemska policija, navodi se u priopćenju MUP-a RS.

Bild.ba