Komšića i Mesića povezuje nekoliko identičnih stvari u odnosu prema Hrvatima u BiH

Izjava ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana kako službeni Zagreb nije spreman i neće primiti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića izazvala je reakciju bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića. Mesić je ministrovu izjavu okarakterizirao kao miješanje u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.

Mesić je u svojoj reakciji naveo kako Komšić nije zastupnik Hrvata, kao što ni Milorad Dodik nije zastupnik Srba, a ni Šefik Džaferović Bošnjaka.

“Željko Komšić izabran je na isti način, po istom zakonu, po kojem je nekada bio izabran Dragan Čović. Tu nema nikakve razlike. Čović je mogao biti primljen na svim nivoima, a sada najednom Komšić ne može. Ako netko ne želi komunicirati s jednim članom Predsjedništva BiH, on onda ne može komunicirati niti funkcionirati s Predsjedništvom BiH, jer oni samo kao trojica predstavljaju ovu instituciju. I Hrvatska i Srbija tu griješe, kada pozivaju samo jednog člana”, smatra Mesić.

Stipe Mesić jedan je od rijetkih hrvatskih političara koji je pozdravio ponovni i sporni izbor Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda, a njegovu najnoviju izjavu komentirao je za portal Direktno novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Krešić: U pozadini Mesićeve izjave je njegov odnos prema Tuđmanu


“Stipu Mesića i Željka Komšića povezuje nekoliko identičnih stvari. Obojica kao da mrze Hrvate iz Bosne i Hercegovine, obojica su probošnjački orijentirani podržavajući ponižavanje naroda iz kojega navodno potječu, a ni jedan u posljednjih 20 godina nije posjetio ni jednu hrvatsku sredinu u BiH. Isti su im i sponzori iz arapskoga muslimanskoga svijeta. Jednome za preglasavanje Hrvata, a drugome za putovanja širom svijeta i lobiranja protiv bh. Hrvata”, rekao je Krešić i dodao kako je “jedan bio u bošnjačkoj Armiji BiH, a drugi je bio haaški krivokletnik svjedočeći ponajprije u slučaju hercegbosanske šestorke protiv prvog predsjednika Franje Tuđmana”.

Upravo u kontekstu Tuđmana Krešić tumači posljednju Mesićevu izjavu: “Prvi hrvatski predsjednik je Mesiću, unatoč svemu ostao, rak- rana, jer drugog predsjednika već sada nitko ozbiljan ne doživljava iole značajnim za Hrvatsku”.

Krešić je u razgovoru za Direktno ponovio zašto se Komšić ne može smatrati predstavnikom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Samo površnom analizom posljednjih izbora može se empirijski doći do zaključka kako je Željko Komšić, kojega ovdašnji Hrvati nazivaju Sejdom Bajramovićem (potrčkom Slobodana Miloševića s Kosova) zbog nametanja vlastitom narodu, ustvari prvi bošnjački član BiH Predsjedništva. Jer je bitno koji narod bira te političare, a ne iz kojega naroda oni dolaze.

Tako je Komšić odreda pobjeđivao u sredinama gdje Hrvata uopće nema na popisu, ili čine manjinu poput Kladnja gdje je na izborima dobio 1706 glasova a tamo žive 33 Hrvata. Ili pak u Teočaku gdje nema ni jednog Hrvata, a on je dobio 360 glasova. U Širokom Brijegu gdje živi 28.614 Hrvata dobio je 63 glasa ili u Grudama 46 glasova gdje živi 17.216 Hrvata. Ovi pokazatelji su najbolji dokaz da je Komšić bošnjački član državnog vrha”, istaknuo je Krešić.

“Milanović sigurno neće primiti Komšića”

Novinara Večernjeg lista upitan je i za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost RH na kojoj se raspravljalo i o Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

“Izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana kao i održavanje sjednice VNS-a na kojoj su predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković otvoreno ustvrdili kako se preko leđa Hrvata krši Daytonski mirovni sporazum, negativno su prokomentirale samo bošnjačke stranke, Željko Komšić i Stipe Mesić. Sve hrvatske političke opcije u BiH podržale su to.

I posve su opravdani te politički i pravno utemeljeni istupi predstavnika hrvatske države oko onoga što se zbiva u BiH. To je dio Ustava Hrvatske, a napose činjenica da je Hrvatska potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma koji se teško zlouporabi na štetu Hrvata iz BiH”, napomenuo je Krešić i dodao kako Grlić Radman nije ni trebao reći kako Komšića nitko neće primiti u Zagrebu jer je to činjenica:

“Posve ga sigurno neće primiti niti predsjednik Milanović koji je vjerojatno postao najagresivniji u obrani temeljnih načela Daytonskog sporazuma. To je legitimitet izabranih predstavnika konstitutivnih naroda, a Komšić taj legitimitet nema”.

Na kraju Krešić zaključuje kako se zbog Komšiću sličnih političara i nametanja volje drugim narodima (republikama) raspala bivša Jugoslavija, jer je Milošević htio primijeniti demokraciju ‘većine’, a tu istu politiku Mesić danas podupire u BiH od strane Bošnjaka i bošnjačke politike.

Bild.ba

Previous articleSalkić: Građani BiH danas imaju mir, slobodu, nezavisnu i suverenu domovinu
Next articlePepić: Stranci sada znaju za bošnjački plan brisanja Hrvata