Korona kod nas kao i na početku, u RS-u više od 20 novih slučajeva

Republika Srpska bliži se brojci od 1100 zaraženih osoba koronavirusom, javljaju danas iz resornog ministarstva u tom entitetu.
Foto: Srna
Republika Srpska bliži se brojci od 1100 zaraženih osoba koronavirusom, javljaju danas iz resornog ministarstva u tom entitetu.
Foto: Srna

U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u protekla 24 sata izvršeno je testiranje 522 laboratorijska uzorka, a koronavirus je potvrđen kod još 22 osobe.

Do sada je u RS potvrđeno 1.266 slučaja koronavirusa, a ukupno su preminule 92 osobe kod kojih je potvrđen test na virus (u posljednja 24 sata jedna osoba po prijavi UKC RS i jedna žena starije životne dobi po prijavi Doma zdravlja Teslić).

Od novog koronavirusa u RS se do sada oporavilo ukupno 638 osoba, a testirano je ukupno njih 21.309, piše Fena.

Kada su u pitanju novozaraženi, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS navode da je riječ o 13 žena i devet muškaraca.

Prema mjestu prebivališta sedam inficiranih koronavirusom je iz Banje Luke, četiri osobe su iz Laktaša, po dvije osobe su iz Gradiške i Gacka, i po jedna je iz Kneževa, Čelinca, Kotor Varoši, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Modriče i Teslića.


Sedam oboljelih je hospitalizirano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu s definiranim procedurama. Ukupno 18 osoba nije moglo navesti jasnu epidemiološku vezu, dok su četiri zaražena navela kontakt s pozitivnim na Covid-19.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testirana su 54 zdravstvena radnika iz Banje Luke, Prijedora, Gradiške, Dervente, Doboja i Trebinja, a pozitivan test na koronavirus potvrđen je kod jedne medicinske sestre iz Unvirezitetskog kliničkog centra RS.

Također, testirana su ukupno 22 odgojitelja iz dječjih vrtića u Banjoj Luci, Laktašima, Modriči i Čelincu. Novi koronavirus potvrđen je kod jednog radnika predškolske ustanove u Modriči, zbog čega će nadležne službe provesti sve potrebne epidemiološke mjere.

Iz Ministarstva zdravlja RS-a navode da su testirani i radnici iz domova za starije osobe iz Banje Luke i Gradiške, i svi rezultati su negativni. U posljednja 24 sata testirano je i još 38 osoba iz objekata za izolaciju, i ovi rezultati rezultati testova su također negativni.

Bild.ba

Previous articleIvana Knoll objavila vrući video, a njena mama iznenadila je mnoge
Next articlePrvoligaški klubovi u Italiji počinju s kolektivnim treninzima