KORONAVIRUS U SPORTU “Samo 100 ljudi zarađuje od tenisa, mi nemamo ništa, a bez nas tenis neće preživjeti”

Foto: EPA
Foto: EPA

Gruzijka Sofia Šapatava ne pripada svjetskoj teniskoj eliti. Ima 31 godinu, trenutačno je 375. tenisačica svijeta, a najbolji renking pamti još od ljeta 2014. godine kad je bila 186. na WTA ljestvici.

No njena priča odlično oslikava probleme “malog čovjeka” u sportu koji najboljima donosi milijune dolara, ali prosječni su i prije pandemije zarađivali tek toliko da skrpaju budžet za putovanja na sljedeće turnire, a ponekad i smještaj.

Šapatava je u prva tri mjeseca 2020. zaradila 2900 dolara od nagradnih fondova, ali sad je zatočena u kući svojih roditelja u Tbilisiju.

“Ne možeš ništa nego progurati glavu kroz prozor”, rekla je u razgovoru za CNN putem Skypea.


Prekid svih sportskih natjecanja obustavio je i prihode jer tenisači ne uživaju u srezanim ugovorima sa svojim klubovima poput nogometaša ili košarkaša i ovise isključivo o onome što osvoje na turnirima, kojih sad nema. Osim toga, zbog koronavirusa je imala i obiteljsku tragediju – izgubila je bliskog rođaka.

“To je vrlo depresivno jer sam ga poznavala od djetinjstva. Poznajem puno talijanskih igračica koje su kod kuće još dulje od mene i mislim da je i njima teško. Tužno je i čudno, kao u knjizi znanstvene fantastike. Svi smo prilično deprimirani”, rekla je Gruzijka koja je uslijed financijskih poteškoća pokrenula internetsku peticiju za pomoć od ITF-a tenisačima koji više ne mogu plaćati račune.

Peticiju je dosad potpisalo više od 2000 ljudi.

“Vrlo je teško i jako se bojim”, rekla je Šapatava, koja od sponzora dobiva odjeću i rekete, ali nikakav novac.

“Razgovarala sam s mnogim tenisačima, a neki od njih ne znaju kako će ovaj mjesec platiti stanarinu. Peticijom ništa ne zahtijevam, ona je samo način da se čuje naš glas, da privučemo pozornost ITF-a. Plaćamo kazne za sve, kad napravimo nešto na terenu ili kad prekasno otkažemo nastup, oni su na neki način naši vlasnici”, objasnila je tenisačica pa nastavila:

“Ogromna je razlika između top 50 tenisača i tenisačica u odnosu na ostale. Ali to je 100 ljudi, a na ATP i WTA ljestvicama je više od 3000 ljudi. Ako 50% njih bude moralo odustati od tenisa zbog ovoga, mislim da tenis neće preživjeti. Znam da je većina novca na velikim turnirima, ali i na malima se prodaje puno toga, imamo streamove, livescore, tu su i suci koji žele napredovati u hijerarhiji, organizatori turnira… Vrhunski igrači su sjajni za promociju tenisa, ali i preostalih 96,5% nas je važno, gradimo taj sport i moramo postojati da bi on opstao.”

Previous articleUTRKA U SJENI PANDEMIJE Teška zadaća za Joea Bidena
Next articleU mostarskoj ‘covid bolnici’ izliječeno pet pacijenata, hospitalizirano 26