Krovna tijela mladih u BiH: Glas mladih u izbornoj kampanji mora se čuti

Krovna tijela mladih u BiH: Glas mladih u izbornoj kampanji mora se čuti

Predstavnici Vijeća mladih FBiH, Omladinskog savjeta Republike Srpske (RS) i Savjeta mladih Brčko distrikta BiH podsjećaju javnost da su mladi jedna od najznačajnijih kategorija društva i da njihovo sudjelovanje u izbornom procesu može biti od presudnog značaja za cjelokupno društvo.

Oni navode kako su problemi mladih problemi cjelokupnog društva, te da bh. javnost tu činjenicu najčešće zaboravlja. Proračunski novac za mlade, prostor u kojem bi mogli realizirati svoje ideje, sudjelovanje mladih u procesu odlučivanja i strateški pristup problemima ove populacije, u ovom trenutku moraju biti prioriteti za političke stranke i mlade čija su imena na izbornim listama u BiH, priopćeno je iz Vijeća mladih FBiH.

“Često čujemo da mladi odlaze iz BiH što je točno, ali ono što mi znamo da mladi i izlaze i upravo zato teme koje smo vam predstavili, a kojima ćemo se mi baviti kroz kampanju ‘Fakat mladi (odlaze) izlaze’, vidimo kao prvu stepenicu u rješavanju nagomilanih problema mladih poput samog odlaska, nezaposlenosti, korupcije, nepovjerenja u institucije vlasti jer implementirajući mehanizme predviđene zakonima i uključivanjem mladih u procese odlučivanja, iako nisu dio političkih stranaka, uvažavamo njihov glas i potrebe mladih u zajednici”, istaknula je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Brčkom, predsjednica Vijeća mladih Federacije BiH Asja Dizdarević.

Predstavnici krovnih tijela za mlade pozivaju političke stranke, mlade na listama, ali i medije kao i cjelokupnu javnost da se uključe u rješavanje pitanja mladih u BiH, te podsjećaju da je jedini način da se nagomilani problemi riješe zajednički i strateškim pristupom mladima, koji pored osnovnih ljudskih potreba, imaju i specifične potrebe koje se, kako navode, ne smiju zapostaviti.

“Činjenica je da u velikom broju općina i gradova u BiH ne postoje strategije za mlade, a kod određenog broja onih u kojima postoje često nisu praćene adekvatnim akcijskim planovima i proračunskim izdvajanjima. Podatak da tek 28 zajednica ima izrađenu strategiju prema mladima, odnosno lokalnu politiku za mlade, govori nam da još uvijek nismo shvatili koliko je važno da se strateški postavimo prema problemima mladih, a ono što je još važnije je da kada institucije vlasti usvoje strategiju slijedi i njena implementacija”, kazao je član Upravnog odbora Omladinskog savjeta RS-a Ognjen Vukojević.

Krovna tijela mladih potiču mlade na aktivizam na svakom polju, pa tako i politički aktivizam, te zahtijevaju od političkih stranaka da iskreno podrže mlade ljude čija se imena nalaze na izbornim listama.

“Mladi ljudi vjeruju da se njihovi vršnjaci, budući politički lideri, neće otuđiti od mladih i krovnih omladinskih tijela, a da će se političke partije iz kojih dolaze zalagati za realizaciju usvojenih omladinskih politika u BiH”, kazao je predsjednik Savjeta mladih Brčko distrikta BiH Harun Šabanović.

Predstavnici krovnih tijela mladih, u sklopu kampanje “Fakat mladi (odlaze) izlaze” izradili su “Kratki vodič za medije” u kojem su pobrojali pitanja značajna za mlade u BiH, koja su ujedno i fokus kampanje u naredih mjesec dana, stoji u priopćenju.

Bild.ba