Kurz bi mogao u zatvor

Kurz bi mogao u zatvor

Kurz
Sebastian Kurz

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu je odgovarao na pitanja parlamentarnog odbora za istraživanje korupcije o donacijama tvrtki i politički motiviranim imenovanjima.

Parlamentarci traže da Kurz preda svoj kalendar i poruke s mobitela, no konzervativni čelnik je to odbio.

Kurz je najviše rangirani političar u istrazi o mogućoj korupciji njegove Narodne stranke (ÖVP) i krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), koje su zajedno vladale od kraja 2017. do svibnja prošle godine.

Istraga je pokrenuta nakon što je u javnost izašla snimka bivšeg čelnika FPÖ-a Heinz-Christiana Strachea, koji je na Ibizi govorio o političkim donacijama velikih austrijskih tvrtki.

Strache je spomenuo i Novomatic, tvrtku koja se bavi tehnologijom za klađenje, pa oporbene stranke sumnjaju kako joj se politički pogodovalo putem zakona o klađenju.

Kurz je u srijedu kazao kako njegova stranka ne prima donacije od kladioničarskih tvrtki, kao ni onih koje proizvode oružje.

Istaknuo je i da nije sudjelovao u imenovanjima koje parlament istražuje, poput onog u kojem je član FPÖ-a zaposlen u grupaciji povezanoj s Novomaticom.

Dodao je kako su njegove poruke sa Stracheom obrisane.

„Ne mogu ih predati jer ih više ne posjedujem“, rekao je konzervativni čelnik.

Iako se ne očekuje da će istraga dovesti do većih otkrića, sudac koji vodi saslušanje izrazio je nadu da će ono služiti kao upozorenje protiv budućih upitnih političkih praksi.

Bild.ba