Liječnici za sve krive svadbe: Treba ih zabraniti

Broj zaraženih osoba koronavirusom u Hercegovini posljednjih dana vrtoglavo raste i južni dio naše zemlje ponovno postaje žarište te prijeti slom zdravstvenog sustava.

Stanje je posebno zabrinjavajuće u Mostaru gdje je Covid bolnica za tri hercegovačke županije, a kapaciteti su već popunjeni i ponovno je potrebno otvaranje izolatorija kako bi se bolnički kapaciteti rasteretili.

Ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić za Klix.ba je kazao kako je zabrinut zbog novonastale situacije u najvećem hercegovačkom gadu, ponajviše zbog toga što je evidentno nepoštivanje izrečenih mjera zaštite.

– Cijelo vrijeme komuniciramo i ja sam već dosadan sam sebi kada govorim da bi trebali nositi maske, ali uzalud. Kada uzmete brojeve koji su trenutno u Mostaru, pa to usporedite sa brojevima gradova i zemalja u okruženju onda ćete vidjeti kako je to prilično dramatičan porast brojeva novozaraženih osoba . kaže Kordić te dodaje kako je broj novozaraženih osoba izuzetno velik u odnosu na broj stanovnika.

On podsjeća da medicinska struka stalno upozorava građene putem svih medijskih kanala o potrebi zaštite od koronavirusa i neprestano ponavlja mjere zaštite, ali na terenu je evidentno da se one ne poštuju i nije mu jasno zašto je to tako.


– Mi imamo inspekcije koje rade na terenu, jesu li one potkapacitirene, bi li oni mogli malo bolje upraviti sa sustavom, ne znam, vjerojatno da, međutim, neshvatljivo je i nerazumljivo da mi toliko moramo ljude nagovarati da sačuvaju svoje zdravlje. To je meni veći problem, stalno donosimo te informacije, nije da nismo prisutni u medijima, nije da ne vide građani sve što se događa, međutim ta neka doza ignorancije i autizma mi je prilično nejasna – zabrinuto je rekao Kordić.

Jedan od najvećih problema po njegovim riječima je održavanje velikih svadbi kao i ostalih okupljanja koja predstavljaju visoki rizik za širenje infekcije.

– Svadbe se odvijaju u zatvorenim prostorima, treba li ih skroz zaustaviti ili ne, da budem potpuno iskren, u ovom trenutku na ovakav broj zaraženih, ja sam za to da se zaustave, barem na jedno vrijeme da malo stabiliziramo situaciju – kaže Kordić. Ističe da nekakav “lockdown” ne dolazi u obzir, jer misli kako se čak s tim ništa i ne postiže.

– Epidemiju ne možemo zaustaviti, to je nemoguća misija. Moramo pokušati pronaći nekakav suživot s tim virusom na najbolji mogući način. Međutim ukoliko ne poštujemo te osnovne mjere dolazimo u situaciju da ćemo sami sebi praviti ‘lockdown – pojašnjava mostarski liječnik.

Napominje kako je počela nova školska godina i da su se učenici vratili u školske klupe te je za očekivati da će broj zaraženih rasti.

– Nema drugačije scene. Koliko će to biti velik broj i hoće li to biti zabrinjavajuće, hoće li se škole same od sebe zatvoriti jer su većina djece pozitivna, ovisi o kriznim planovima koji su izrađeni i koliko će se oni poštovati. Vrlo su jednostavne procedure i nema tu ništa komplicirano da se ne da razumjeti. Međutim, nekako se svi u ovoj situaciji prave pametni. Moguće da je svima već dosadilo, meni jeste prvom, međutim nemamo izbora i moramo se strpjeti – naglašava Kordić.

On podsjeća da se intenzivno priča o cjepljenju i ističe kako je rusko cjepivo krenulo u ozbiljnije korištenje, te vjeruje da će do kraja godine ono stići u BiH.

– Tada će biti donekle ugodnije ako rizične grupe uspijemo cijepiti – kazao je Kordić.

Dodaje kako ne treba zaboraviti da će 90 posto osoba proći s lakšim simptomima, međutim ističe da je Covid bolnica već puna.

– Vidimo da je SKB na rubu, jer su kapaciteti već dosta popunjeni.

Inicijativa je da se izolatorij ponovno otvori kako bi malo rasteretili bolnicu i tamo premjestili pacijente s blažim simptomima. Sve radimo što je u našoj moći, ali ključni igrač u ovoj utakmici su ljudi koji će nam pomoći ili neće pomoći – poručio je dr. Kordić.

Bild.ba

Previous articleČolak shvatio da HDZ mora riješiti problem jer ga nitko drugi neće riješiti
Next articleDalibor Drlje novi predsjednik HFC Zrinjski