Mađarska vlada obiteljima donira do 10.000 dolara za obnovu domova; Orban najavio i smanjenje PDV-a

Mađarska vlada će obiteljima dati do tri milijuna forinti, gotovo 10.000 američkih dolara za obnovu domova, najavila je ministrica za obitelj, što je posljednja u nizu mjera za poticanje gospodarskog oporavka od pandemije korona virusa.

Zdravstvena kriza i oporavak koji je sporiji od očekivanog mogli bi se pokazati kao najveća prijetnja desetljetnoj vladavini premijera Viktora Orbana koji se priprema za parlamentarne izbore u prvoj polovici 2022.

Prije tjedan dana Orban je objavio i da će ponovo za pet posto smanjiti PDV na stanogradnju sve do kraja 2022., smatrajući da je važno poduprijeti građevinski sektor, prenosi Hina.

“Obitelji s najmanje jednim djetetom će moći zatražiti polovicu troškova obnove, do tri milijuna forinti”, kazala je ministrica za obitelj Katalin Novak.

Mađarska, čiji je PDV od 27 posto najveći u Europi, primjenjivala je od 2016. do kraja prošle godine PDV od pet posto na projekte stanogradnje, što je izazvalo stambeni procvat i posljedično potaknulo gospodarski rast na četiri do pet posto.


Ekonomist Peter Virovacz smatra da bi proračunski manjak mogao sljedeće godine doseći oko četiri posto BDP-a. Cilj vlade je bio da to bude do 2,9 posto u proračunu za 2021.

“Ova mjera je odraz vladine politike potpore obiteljima i građevini, no samo takvi potezi teško da mogu obrnuti gospodarski šok uzrokovan pandemijom”, rekao je Virivacz.

Bild.ba

Previous articleUspješna sportašica pronađena mrtva u kući
Next articleOtvaraju se pogranični prijelazi između Hrvatske i BiH