Megauspješan projekt hrvatskog znanstvenika u Kanadi, evo o čemu je riječ

Znanstveni tim Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu i Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu pod vodstvom akademika Igora Štagljara razvio je brži i jeftiniji serološki test za koronavirus.

O tome je objavljen rad u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Communications. U pitanju je otkriće, koje će imati važnu ulogu u sljedećem stadiju pandemije.

– Za provedbu našeg SATiN serološkog testa je potrebna samo jedna kapljica krvi od osobe koju testiramo – tu kapljicu krvi pomiješamo s tri unaprijed pripremljena reagensa specifična za naš SATiN test, inkubiramo 45 do 60 minuta, i odmah mjerimo količinu antitijela u krvi posebnim uređajem (luminometrom). Dakle, cijela procedura traje maksimalno jedan sat, a troškovi jednog takvog testa su manji od dva američka dolara, što znači da je naš novi test 12,5 puta jeftiniji u usporedbi sa bilo kojim trenutno dostupnim serološkim testom – za 24sata otkriva Štagljar, profesor i direktor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu. Kako pojašnjava, serološki testovi otkrivaju protutijela tj. specifičnu vrstu proteina u krvi koja prepoznaju i neutraliziraju SARS-CoV-2 korona virus kako bi se spriječila ponovna infekcija.

SATiN je osjetljiviji, precizniji, brži i jeftiniji od bilo kojeg drugog trenutno dostupnog testa za otkrivanje antitijela u krvi, napominje molekularni biolog koji je svoju dosadašnju karijeru posvetio proučavanju karcinoma, pogotovo karcinoma pluća.

– Ovim ćemo testom vrlo brzo i točno, uz minimalne troškove, moći pratiti razinu antitijela u krvi osoba koje su se cijepile s nekim od već odobrenih cjepiva protiv Covida-19, kako bi držali pandemiju pod kontrolom sve dok ne dosegnemo kolektivni imunitet procjepljivanjem sveukupnog stanovništva – zaključuje Štagljar za 24sata.


Bild.ba

Previous articleCrkvena zvona diljem Češke zvonila za preminule od korone
Next articleVlada HNŽ: Domovima zdravlja još 3 milijuna KM