Milanović i Plenković o konstitutivnosti Hrvata u BiH

Vijeće za nacionalnu sigurnost u Hrvatskoj danas je istaknulo potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

– Vijeće je raspravljalo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori, založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena dalja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama – priopćeno je iz Vlade Hrvatske nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu i odobreno uspostavljanje suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, u skladu s iskazanim potrebama.

– Članovi Vijećarazmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada kao kazneno djelo s obilježjima terorizma, te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti – navodi se u priopćenju i dodaje da je Vijeće osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravljalo je o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, dodaje se u priopćenju.

SrnaKomentari

Next Post

U Otvorenom konstruktivna rasprava o Daytonskom sporazumu i kršenju prava Hrvata u BiH

Uto stu 24 , 2020
U studenom 1995. Daytonski sporazum donio je kraj rata u Bosni i Hercegovini. 25 godina poslije BiH i dalje je duboko podijeljena zemlja, a politička razilaženja i nemogućnost dogovora priječe napredovanje prema euroatlantskim integracijama i boljem životu.