Milanović primio Hrvate iz BiH: U Borovici je 1991. živjelo više od 1500 Hrvata. Sad ih je 146

Razgovarali su s predsjednikom Milanovićem i o stradanju Borovičana tijekom rata u BiH, o situaciji u kojoj danas žive Hrvati na tom području, ali i o ukupnom položaju Hrvata u BiH.

Zoran Milanović razgovarao je danas na Pantovčaku s članovima Zavičajne zajednice Borovičana iz Bosne i Hercegovine.

Žele ohrabriti Hrvate da ostanu živjeti u središnjoj Bosni, traže pomoć RH za kip sv. Jedvige
Članovi Zavičajne zajednice Borovičana zahvalili su Milanoviću, kako su kazali, što se istinski bori za prava Hrvata u BiH te su mu predstavili aktivnosti Zavičajne zajednice, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika. Prema njihovim riječima, cilj Zavičajne zajednice je ohrabriti Hrvate iz BiH, posebno iz središnje Bosne, da ostanu tamo živjeti, a svojim aktivnostima žele pokazati da Hrvati u srednjoj Bosni nisu zaboravljeni i napušteni.

Posebno su istaknuli svoj projekt postavljanja kipa svete Jedvige u Borovici, a čime bi, navode, “Borovica dobila zasluženo mjesto i trajni značaj za povijest Hrvata u BiH”. Zavičajna zajednica Borovičana, u suradnji s udrugama Poljaka u BiH, već je prikupila dio sredstava potrebnih za realizaciju projekta, a pomoć očekuje i od Republike Hrvatske, rečeno je na sastanku.

Razgovarali su s predsjednikom Milanovićem i o stradanju Borovičana tijekom rata u BiH, o situaciji u kojoj danas žive Hrvati na tom području, ali i o ukupnom položaju Hrvata u BiH. Prema zadnjem popisu stanovništva, u Borovici živi ukupno 146 Hrvata, dok ih je 1991. godine živjelo preko 1500., stoji u priopćenju.

U izaslanstvu Zavičajne zajednice Borovičana bili su koordinator Zajednice i Župe Borovica za projekt štovanja sv. Jedvige u Borovici Mladen Miletović, župnik župe Preobraženja Gospodinova u Borovici Vlado Vrebac, član Upravnog odbora Zavičajne zajednice Borovičana Tomislav Matošević te članovi Zajednice Zdenko Šimić, Slađan Bešlić i Vid Vučak.


Uz Milanovića na sastanku je bio savjetnik predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

SOURCEBild.ba
Previous articleNakon Sarajeva, u još jednom kantonu porodilje će dobivati po tisuću maraka
Next articleGabriel Escobar: Trenutna situacija u BiH pogađa jednako sve konstitutivne narode
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments