Milanoviću je danas u Zagrebu predstavljeno važno istraživanje

Uz predsjednika Milanovića na sastanku s predstavnicima Instituta za društvena istraživanja bila je savjetnica Predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s Borisom Jokićem i Zrinkom Ristić Dedić koji su mu predstavili rezultate istraživanje “Nacionalno praćenje učinaka pandemije bolesti covida-19- na sustav odgoja i obrazovanja u RH”, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika.

Predstavnici Instituta za društvena istraživanja naveli su kako rezultati istraživanja nedvojbeno ukazuju kako je održavanje nastave online negativno utjecalo na bavljenje tjelesnim aktivnostima u osnovnim školama, a posebno na mentalno zdravlje srednjoškolaca te da će se posljedice toga tek vidjeti u budućnosti.

Prilikom istraživanja utvrđeno da je održavanje škole uživo važno i za obrazovne ishode budući da su učenici sami istaknuli da je pandemijsko vrijeme utjecalo i na njihove radne navike, motivaciju za učenje i vještine u predmetima. Isto tako, učenici su istaknuli kako se u učionicama lakše uči, nastava je zabavnija i razumljivija, a online nastava uzrokovala je značajne gubitke u usvojenim znanjima i vještinama.

Istraživanjem su bili obuhvaćeni i učitelji te nastavnici za koje je održavanje nastave uživo također važno jer im je posao znatno otežan zbog višesatnog govora pod maskom, povećanim stresom i zahtjevnim načinom rada. Istraživanje je pokazalo, nadalje, kako je na učenike i odgojno-obrazovne radnike u Sisačko-moslavačkoj županiji potres ostavio ozbiljnije posljedice čak i od pandemije.


“Nužno je adresirati psihosocijalno stanje učenika hitnom izradom sustavnih politika i mjera, pojačati psihosocijalnu podršku učenicima, pokazati razumijevanje za povećanje zahtjevnosti posla svih zaposlenih u školama tijekom pandemije, te učiniti sve kako bi škole i dalje ostale otvorena mjesta za učenje i odrastanje”, istaknuo je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja. Boris Jokić.

Istraživanje, koje je provedeno u razdoblju od svibnja do lipnja 2021. u 161 srednjoj i osnovnoj školi te 10 škola iz potresom pogođene Sisačko moslavačke županije, na preko 27.000 učenika od 10 do 18 godina, 417 stručnih suradnika i 4796 učitelja i nastavnika, financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a nastavit će se uz financiranje Hrvatske zaklade za znanost.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku s predstavnicima Instituta za društvena istraživanja bila je savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Hina

Previous articleCarinice besramno tražile mito na granici BiH i Hrvatske, gospodin ih je tajno snimio
Next articleMinistar najavio suradnju s talibanima na ovom polju
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments