Milas najavio nacionalni program potpore Hrvatima u BiH

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas najavio je u četvrtak u Orašju donošenje nacionalnog programa potpore Hrvatima u BiH kako bi se podržao opstanak toga naroda u Bosni i Hercegovini.

U Orašju je, po priopćenju HDZ-a BiH, u četvrtak održan sastanak predsjednika ove stranke Dragana Čovića i državnih tajnika Zvonka Milasa i Tomislava Mažara s vodećim dužnosnicima HDZ-a iz općina i županija u BiH, na kojemu se razgovaralo o nastavku potpore.

– Vlada Republike Hrvatske nastavit će pružati potporu koja će doprinijeti konstitutivnosti, ravnopravnosti, ali i kvaliteti života i položaju Hrvata u BiH. Planiramo i iskorake na zadovoljstvo svih, kao što je nacionalni program – rekao je Milas. Pri tome je pojasnio kako se radi o programu potpore kroz jedinice lokalnih vlasti.

– To je program koji će se odnositi na Hrvate u Bosni i Hercegovini, na jedinice lokalne samouprave – istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

– Cilj toga programa jest pokazati zajedništvo te poduprijeti ostanak ljudi u BiH – dodao je Milas, istaknuvši kako hrvatska vlada kroz projekte i programe pokušava, kroz suradnju s hrvatskim narodom u BiH, učiniti sve kako bi njegov položaj, odnosno svakodnevni život bio bolji.


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izvijestio je sugovornike i o razgovorima s vodećom bošnjačkom strankom SDA oko izmjena Izbornog zakona i provedbi drugih reformi.

Načelnik Orašja Marijan Oršolić naveo ja kako se razgovaralo o načinu jačanja lokalnih sredina i njihovom povezivanju kroz prekograničnu suradnju.

– To bi u konačnici trebalo donijeti realizaciju brojnih projekata i programa prekogranične suradnje koji bi ovom prostoru kao i drugim omogućili kvalitetniji život i bolji standard – naglasio je Oršolić.

Hrvatska kroz Državni ured za pomoć Hrvatima izvan Hrvatske financira zdravstvene, obrazovne i kulturne projekte Hrvata iz BiH, dok se kroz Državni ured za stambeno zbrinjavanje obnavljaju u ratu porušeni obiteljski domovi Hrvata kako bi se potaknuo povratak. Hrvatska najviše financijski podupire rad Sveučilišta u Mostaru te Sveučilišne kliničke bolnice.

Bild.ba

Previous articlePolicija u Zagrebu upucala mladića kako ne bi počinio samoubojstvo
Next articlePotpisan Plan bilateralne vojne suradnje BiH i Hrvatske