Ministarstvo obrane BiH zabranjuje služenje vojnog roka u drugim državama

Uključuje i osobe s dvojnim državljanstvom.

U domaćoj javnosti nedavno smo svjedočili iznošenju političkih stavova u vezi najava mogućnosti, pa čak i poticanja, da građani Bosne i Hercegovine služe vojni rok u drugoj državi.

Radi korektnog informiranja javnosti u Bosni i Hercegovini, smatramo potrebnim ukazati da je Zakonom o obrani BiH, u članu 51. (Zabrana angažiranja državljana Bosne i Hercegovine), državljanima Bosne i Hercegovine, čije je prebivalište na teritoriju Bosne i Hercegovine, uključivo i one s dvojnim državljanstvom, zabranjeno služiti vojni rok i obučavati se u svojstvu regruta u oružanim snagama drugih država, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Također naglašavamo, da se svako poticanje i ohrabrivanje postupanja koje je suprotno odredbama predmetnog člana zakona može dovesti i u vezu s kršenjem člana 162b Krivičnog zakona BiH, koji precizira da će se kaznom zatvora sankcionirati i svatko tko javno, putem sredstava informiranja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti, koja za cilj ima poticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela.

Stoga, u cilju poštivanja zakona Bosne i Hercegovine, očekujemo odgovorno postupanje, od strane ne samo onih koji iznose ovakve i slične stavove, već i od strane samih državljana Bosne i Hercegovine kojima se ovakve poruke upućuju.

Također, očekujemo i od nadležnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini, koje su odgovorne za provođenje zakona, da poduzimaju sve neophodne mjere i zakonom predviđene aktivnosti, kako bi se osiguralo poštivanje navedenih propisa, navode iz Ministarstva obrane BiH.


Previous articleDražen Barbarić kirurški prezicno objasnio što za BiH znači nepostizanje dogovora oko IZ: Zaista najcrnji scenarij
Next articleDobra vijest za ljubitelje Trumpa: Njegova društvena mreža lansira se već idućeg mjeseca
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments