Ministrica obrazovanja ZHŽ otkrila važne informacije o maturi

Foto: Fena
Foto: Fena

Maturanti i budući studenti iz Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) od kojih se znatan dio odlučuje na studiranje u Hrvatskoj, neće imati problema pri polaganju državne mature, kazala je u srijedu ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Ružica Mikulić.

Mikulić je na sjednici županijske Skupštine izjavila kako će svi učenici iz te županije imati pomagala za online polaganje državne mature u Hrvatskoj, ukoliko fizičko izvođenje mature ne bude moguće.

Kao problem je navela to što se ne zna kako i kada će maturantima završiti nastava, a unatoč spremnosti njezina izvođenja preko računala, nejasno je, dodala je, što će biti s djecom koja kažu da nemaju pristup internetu i računalu.

-Sve županije koje rade po hrvatskom planu i programu poslale su Nacionalnom centru u Hrvatskoj upit kako bi nam pomogli oko organizacije državne mature. Poslali smo im prijedlog da se ili organiziraju centri u ovim županijama ili da se djeci osigura prelazak u Hrvatsku – kazala je Mikulić dodavši kako će uvjeti za eventualnu online maturu biti ispunjeni, javila je Fena.

-Od gospodarstvenika i UNICEF-a dobili smo 180 tableta, 25 PC računala, 17 laptopa i 200 SIM kartica od Eroneta. Ako se bude radilo o online maturi, sva djeca će imati pomagalo. Ako se matura bude fizički polagala, neće biti odjednom u isto vrijeme nego će se polagati dva dana u više učionica, u vremenskim razmacima i uz odobrenje struke – kazala je resorna ministrica.


Govoreći o ostalim učenicima i zaključivanju ocjena, ministrica je istaknula kako su na polugodištu djeca imala zaključene ocjene, a u drugom polugodištu svi su imali minimalno jednu ocjenu, dok će druga ovisiti od aktivnosti u online nastavi koja se izvodi u online učionicama posredstvom WhatsAppa, Vibera i na platformi Sum.ba.

-Pretpostavljam da jedan veliki dio od vas ili ima dijete ili nekog iz obitelji tko je u osnovnoj ili srednjoj školi pa znate da su nastavnici i profesori u stalnoj komunikaciji s djecom preko virtualnih učionica, preko Whatsapp i Viber grupa – rekla je Mikulić, dodavši kako će nastavni razrednici voditi evidenciju o aktivnosti djece tijekom trajanja pandemije koronavirusa.

Ministrica je podsjetila i kako se održavanje nastave prekinulo 13. ožujka, a izvođenje nastave na daljinu je bilo spremno već tjedan dana kasnije.

Bild.ba

Previous articleNema otkazivanja zbog korone: Karte za Ultru se i dalje prodaju za 1200 kuna
Next articleEuropska komisija pomaže zapadni Balkan sa 3,3 milijarde eura