Mještani tvrde da smeće iz Zapadne Hercegovine dolazi u ovaj dio BiH

Mještani tvrde da smeće iz Zapadne Hercegovine dolazi u ovaj dio BiH

Deponija na Krupačkim stijenama, uz magistralni put Sarajevo – Foča, problem je koji već 25 godina imaju građani Istočnog Sarajeva.

Prema nalogu Inspektorata, zatvorena je do daljnjeg. Gomile opasnog otpada trenutno trunu, građani u strahu i neizvjesnosti što ih dalje čeka.

Na ovoj deponiji na kojoj se nalazim, a koja postoji od 1996. godine svakodnevno se odlaže od 100 do 150 tona smeća.

Odlaže se kemijski, medicinski, animalni i kućni otpad, a koji se slijeva u vodu koju građani piju.

ROKSANDA MIČIĆ, mještanka Vojkovića

“Otpadne vode sa ove deponije idu direktno u rijeku Željeznicu, slijedeća stvar jeste da se sve vode cijede u podzemne vode. U Vojkovićima ima dosta porodica koje se bave poljoprivredom i koje su napravile bušotine i stavile hidrofore da zalijevaju svoje biljke što znači da direktno utječe i na hranu koja se proizvodi.”

Samo dva kilometra od deponije nalaze se prve kuće. Na tom prostoru živi 6.000 stanovnika, kako su nam kazali – na području opasne zone.

VLADIMIR LUBURA, mještanin Krupca i aktivist

“Kad dođe do zapaljenja ovog otpada nema teorije da se otvori prozor, da se izađe napolje, to je toliko zagušljivo.”

VLADIMIR LUBURA, mještanin Krupca i aktivist

“Vidite šta se slijeva ovdje u rijeku, to su te fekalne vode iz deponije što dolaze, da li je to pritisak smeća koji se sabija i cijede se otpadne vode i one su direktno uključene u korito rijeke Željeznice gdje te fekalne vode ulaze u izvorišta pitke vode.”

Oni koji trpe zbog deponije to najbolje znaju. Kako su nam rekli, čak 40 posto stanovnika u 2010. godini bolovalo je od nekog oblika respiratornih bolesti.

Ni danas nije mnogo bolje. Potpisivanje peticije o izmještanju ove, kako kažu nelegalne deponije i protesti građana, nisu utjecali na nadležne da nešto promijene.

Nakon 25 godina građani su dobili tek tračak privremene nade – deponija zatvorena do daljnjeg.

VLADIMIR LUBURA, mještanin Krupca i aktivist

“Mi smo se žalili Inspektoratu, deponija je zatvorena od 22.1. ove godine do daljnjeg, šta to znači i hoće li naći neku novu lokaciju ne znam, uglavnom ova deponija ne bi trebala da radi jer ne ulažu ništa u nju da izvrše neku sanaciju. Ovu deponiju koriste Opština Trnovo, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, sa komplet i teritorije zapadne Hercegovine.

OGLASILO SE I RESORNO ENTITETSKO MINISTARSTVO

“Dokumentacija na osnovu koje se pokreće postupak izdavanja ekološke dozvole nije sadržavala elemente na osnovu kojih bi se u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, mogla donijeti odgovarajuća odluka po podnesenom zahtjevu.”

OGLASILO SE I JKP TRNOVO

“Javno komunalno preduzeće “Trnovo” posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom izdatu od resornog ministarstva. Proces dobijanja Ekološke dozvole je dugotrajan i jako skup proces u koji smo ušli sa zahtjevom ministarstvu te smo preduzeli niz aktivnosti od kojih je značajan dio urađen sa ciljem dobijanja dozvole.”

Dok građani čekaju konačno rješenje, gomile smeća ostaju trunuti do daljnjeg.

BHRT