Mnogi Hrvati su u velikom problemu: Njih čak 300 tisuća bi moglo izgubiti ovo pravo

Split: Sunčanu subotu turisti i građani iskoristili za šetnju rivom 10.11.2018., Split - Suncanu subotu turisti i gradjani iskoristili za setnju rivom. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL (Ilustracija)

Mnogi koji su se iselili iz Hrvatske i otišli raditi u inozemstvo u posljednjem desetljeću ostali su na popisu osiguranika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i uredno koriste zdravstvene usluge u Hrvatskoj, kao i oni koji rade na crno. No, na uslugu koju ne plaćaju uskoro više neće imati pravo.

Najmanje 300.000 osiguranika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) moglo bi uskoro ostati bez prava na zdravstveno osiguranje. Naime, iako ne uplaćuju zdravstveni doprinos, uživaju prava iz zdravstvenog osiguranja, a HZZO je, kao što je ranije i najavljeno, sada napokon počeo uvoditi red u svoje evidencije.

Procjenjuje se da gotovo dvije trećine građanki i građana koji su otišli u inozemstvo i dalje dolazi u Hrvatsku liječniku ili zubaru jer im je to uz zdravstvenu iskaznicu HZZO-a daleko povoljnije nego platiti istu uslugu u državi u kojoj trenutačno žive.

Njihov točan broj trebao bi biti poznat za mjesec dana, nakon uparivanja baza podataka HZZO-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Sve osobe koje nisu u evidenciji zavoda za zapošljavanje, a ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlene osobe ili članovi njihovih obitelji, ostat će bez zdravstvenog osiguranja, piše Novi list.

U HZZO-u za ušteda u državnom proračunu još nemaju točnu računicu, no grubom procjenom ona bi na godišnjoj razini iznosila oko 2,7 milijardi kuna.


Također, bez iskaznice bi mogli ostati i oni koji rade na crno, a ako žele i dalje koristiti zdravstvenu uslugu, morat će se prijaviti na burzu rada i zaposliti te uplaćivati pripadajuće poreze i doprinose, javlja Dnevnik.hr.

Previous articlePolicija objavila nove snimke i rekonstrukciju kretanja nestalog mladića iz Splita: Ovo je vjerodostojno, sve ostalo su špekulacije
Next articleU subotu u HNK Mostar stiže zanimljiva predstava koju bi svi trebali pogledati da se riješe jednog problema
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments