Moglo bi vas zanimati hoće li se opet zatvarati granice

Izvor: N1

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je danas kako se epidemiološka situacija prati i da će pokušati još jasnije upozoravati građane da se pridržavaju mjera, a ako se to ne bude poštovalo, razmotrit će uvođenje strožih mjera.

– Pooštravanje mjera je uvijek moguće, pratimo situaciju, pod kontrolom je. Preporučujemo u zatvorenim prostorima nošenje maski i izbjegavanje velikih okupljanja i putovanja u zemlje u kojima epidemija bukti – rekao je Capak.

Osvrnuo se i na zalihe zaštitne opreme za bolnice i građane te na razgovore sa Slovenijom oko prelaska granice.

– Moramo paziti na to koliko imamo zaštitne opreme za bolnice i građane, snimili smo situaciju i što treba poduzeti za dodatnu zaštitnu opremu. Sa Slovenijom ćemo intenzivirati razgovore na stručnoj razini, razgovarat ćemo s njihovim Zavodom za javno zdravstvo u Ljubljani, o kriterijima i prelascima granica. Mislimo da se naša epidemiološka slika neće pogoršavati, ali željeli bismo intenzivirati razgovore – rekao je Capak, prenosi N1.

Dodao je da nije bilo razgovora o zatvaranju granica.

– Situacija u susjednim zemljama se prati, a ako bude potrebno, neće doći do zatvaranja granica, nego uvođenja mjera za građane tih zemalja –

Rekao je i da zasad nisu mijenjali preporuke, no, s obzirom na zaraze na obiteljskim okupljanjima rekao je da neprestano treba upozoravati građane na oprez.

– Naše preporuke su zaštitne. Kad se ljudi drže mjera, nema opasnosti, kao jučer na izborima. –

Pojasnio je da pritom ne misli na slavlja u izbornoj noći gdje se većina stranaka i članova nije pridržavalo mjera opreza: “To su bili trenuci euforije, stvari su izbjegle kontroli.”

Capak je otkrio i kako će na jesen vjerojatno otvoriti škole.

– Razgovara se o jeseni, kad će trebati početi raditi škole, fakulteti, i tada će nam trebati puno veće količine maski nego sada – rekao je Capak.

Na pitanje hoće li se otvarati škole, kaže da će to diktirati epidemiološka situacija, ali da će škole vjerojatno biti otvorene.

Bild.baKomentari

Next Post

Trump odbio uvesti obvezno nošenje maski

Pon srp 6 , 2020
Phil Murphy rekao je da bi želio nacionalnu strategiju za borbu protiv koronavirusa, uključujući obvezno nošenje zaštitnih maski.