Musa: U FBiH stabilna situacija, 25 pozitivnih u posljednja 24 sata

Sanjin Musa, federalni stožer
Foto: Fena

U Federaciji BiH je stabilna epidemiološka situacija, gdje je u posljednja 24 sata testirano 753 osoba od kojih je 25 pozitivnih na koronavirus.

Izjavio je ovo danas član Kriznog stožera federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

Kazao je da se nalazimo na kraju sedmog tjedna od prvih potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH, javila je Fena.

-Trenutnu epidemiološku situaciju procjenjujemo stabilnom na osnovu 14-dnevnog kumulativnog broja slučajeva koji je niži u odnosu na prethodni period. Također i zbog činjenica da je u posljednjih deset dana imamo ispod pet posto pozitivnost u broju testiranih uzoraka – obrazložio je Musa.

Do sada je ukupno testirano 13.526 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 811 osoba. Prema spolnoj strukturi 54 posto čine žene, a 46 muškarci.


Trenutno je 49 pacijenata hospitalizirano, pri čemu ih je pet na respiratoru. Oporavljeno je 235 pacijenata, a u posljednja 24 sata 25 osoba.

Od 32 potvrđena smrtna ishoda 18 je muškaraca, a 14 žena. U dobi starijoj od 65 godina bila su 22 preminula pacijenta, prenosi Fena.

Najviše zaraženih ima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 238, ZDK 118, KS111, Zapadnohercegovačkoj županiji 83, TK 81, USK 79, Hercegbosnaskoj županiji 41, Srednjobosanskoj županiji 37, BPK 20 i Posavskoj županiji tri.

Sumirajući dosadašnja saznanja o virusu istaknuo je da većina pacijenata ima blage i umjerene simptome, ali i da može uzrokovati ozbiljne infekcijske komplikacije i može dovesti do smrtnih ishoda.

-To potvrđuju 32 smrtna slučaja u Federaciji, što govori o ozbiljnosti ove bolesti. Najčešće komplikacije su obostrana upala pluća, respiratorno zatajenje, kao i srčani problemi – kazao je Musa.

Zahvaljujući mjerama prevencije, socijalne distance, zatim zdravstvenim mjerama, požrtvovanim radom epidemioloških ekipa na terenu u Federaciji je, kako je zaključio, izbjegnut eksponencijalni rast zaraženih osoba virusom korona, koji se očekivao.

-Nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje pri čemu treba uzeti u obzir da društvo i sustav mora nastavit s funkcioniranjemu poptuno novim okolnostima. U ovom periodu smo naučili važnost prevencije, izbjegavanje okupljanja i bliskog kontakta unutar dva metra – rekao je Musa na današnjoj tiskovnoj konferenciji, prenosi Fena.

Bild.ba

Previous articleU HNŽ-u još šest zaraženih koronavirusom
Next articleU Srbiji umrlo još sedam ljudi od koronavirusa
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments