Muškarac iz BiH se borio za ISIL, podignuta je optužnica

Muškarac iz BiH se borio za ISIL, podignuta je optužnica

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Muharema Dunića (1974). Tereti se da je sudjelovao na ratištima u Siriji i Iraku u okviru formacija koje su djelovale u sastavu ISIL-a.

Optuženi se tereti da je tijekom 2014. godine sa svojom suprugom napustio područje Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Istragom je utvrđeno da je optuženi sudjelovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s ciljem formiranja kalifata, tzv. ”Islamske države”, na prostoru dvije ratom zahvaćene države.

Nakon poraza struktura “ISIL”-a, optuženi je početkom 2019. godine zarobljen od strane pripadnika kurdskih snaga na području Sirije, te krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Bild.ba