Napetosti između Crne Gore i Srbije zbog restrikcija uoči pravoslavnog Uskrsa

Foto: EPA
Foto: EPA

Dani pred pravoslavni Uskrs koji se obilježava u nedjelju obilježeni su napetostima i otporom unutar konzervativne Srpske pravoslavne crkve (SPC) čiji svećenici negoduju zbog restriktivnih mjera uvedenih protiv širenja korona virusa.

Srbijanske vlasti produžile su policijski sat koji kreće u petak poslijepodne kako bi ograničili kontakte preko blagdanskog vikenda. Sada traje 84 sati.

Sinoda SPC-a je nakon te najave zatražila petosatni prekid policijskog sata kako bi vjernici mogli prisustvovati jutarnjoj misi, što su protivnici kritizirali, a čelnici odbili.

Predsjednik Aleksandar Vučić je u telefonskom razgovoru od patrijarha Irineja, čelnika SPC-a, u srijedu zatražio da primora svećenike da poštuju restrikcije, piše Hina.

Vučić je tada naglasio da shvaća potrebe vjernika i crkve da proslave najveći kršćanski blagdan, no i da je siguran da će SPC poštivati mjere i doprinijeti borbi protiv koronavirusa.


Irinej je kasnije poručio kako se mora učiniti sve kako bi se pomoglo u toj borbi i da se moraju podržati inicijative institucija koje ju vode, no iduće jutro jedan je svećenik držao misu pred skupinom vjernika u dvorištu beogradske crkve, a potom im dopustio da uđu u crkvu i ljube ikone.

“Idite unutra, doslovno jedan po jedan i poljubite samo jednu ikonu, nemojte ljubiti druge”, govorio im je.

Nenad Čanak, čelnik manje stranke u vladajućoj koaliciji, prozvao je to “biološkim terorizmom” i pozvao policiju da rastjera skup i uhiti organizatore.

U Crnoj Gori je SPC godinama predmet tenzija između Podgorice i Beograda, a proslava Uskrsa ih je ponovno podigla nakon što je korona virus u ožujku stao na kraj prosvjedima zbog statusa te vjerske zajednice. SPC je najveća vjerska skupina u Crnoj Gori i smatra se alatom Srbije za utjecaj na tu državu.

Službena Podgorica bila je poručila da će strogo primjenjivati zabranu javnog okupljanja tijekom uskrsnog razdoblja.

“Vjerska okupljanja održat će se bez prisustva vjernika, a policija će silom spriječiti ugroze javnog zdravlja”, objavio je visoki policijski dužnosnik, što je naišlo na kritike čelnika SPC-a u Crnoj Gori, mitropolita Amfilohija.

On je u razgovoru za dnevne novine Dan u četvrtak utvrdio da “nije naivan” i da mnogi koriste situaciju za svoje političke ciljeve.

Crnogorska policija prošli je vikend privela Amfilohija na informativni razgovor zbog kršenja zabrane okupljanja, što je prosrpska oporba prozvala protuustavnim, nemoralnim i neljudskim.

Crkve drugih većinski pravoslavnih država također su se morale prilagoditi mjerama, većinom bez prosvjeda.

U Rusiji i Ukrajini mjere karantene su na snazi, ali dio crkvi je i dalje otvoren.

Ukrajina je ovaj tjedan zatvorila svoj najvažniji manastir jer se velik broj ljudi tamo zarazio.

U Grčkoj policija provjerava poštivanje mjera dronovima i helikopterima, a i Rumunjska je naredila da se sve mise održe bez prisustva vjernika.

Bild.ba

Previous articleSplićanin u rukama držao najopasniju europsku zmiju, snimka je jako popularna
Next articleNovi slučaj zaraze u Grudama, osoba povezana sa širokobriješkim klasterom