Napravljen test koji zarazu otkriva prije nego osoba postane zarazna

HBŽ
Foto: EPA (ilustracija)
Foto: EPA (ilustracija)

Znanstvenici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test na covid-19 koji bi potencijalno mogao identificirati sve one koji su inficirani i prije nego što sami postanu zarazni za druge.

Stručnjaci koji vode ovaj projekt nadaju se da će putem ovih krvnih pretraga moći otkriti prisutnost virusa već 24 sata nakon infekcije, odnosno mnogo prije nego što se pojave prvi simptomi i nekoliko dana ranije nego što oboljeli može zaraziti druge. Ova vrsta testiranja otkrila bi prisutnost virusa četiri dana ranije nego što to mogu sadašnji testovi.

Test je proizašao iz projekta koji je uspostavila Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA), a očekuje se da će za tjedan dana biti poslan na kontrolu i odobrenje američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA).

Neurolog Stuart Sealfon, voditelj istraživačkog tima bolnice Mount Sinai u New Yorku, kazao je kako bi ovaj pristup testiranju, koji promatra reakciju tijela pri borbi s covidom-19, trebao dati brže rezultate nego trenutni testovi brisa nosa koji detektiraju sam virus.

“Budući da se imunološki odgovor na infekciju razvija odmah nakon zaraze, ovakvo testiranje trebalo bi moći ranije dijagnosticirati infekciju“, rekao je Sealfon za Guardian, prenosi Index.


Ako se testiranje odobri, ono bi se moglo početi provoditi u SAD-u već u drugoj polovici svibnja, čime bi se uspješnije izolirali slučajevi rane infekcije i efikasnije prekinuli daljnji lanci zaraze.

U testu se koristi ista mehanička oprema (PCR) koja se koristi za analizu brisa nosa, tako da mnoge zemlje već imaju potrebnu infrastrukturu za obavljanje testova. No, za razliku od prijašnjih testova, novi test traži glasničku RNK (mRNK) u krvi ispitanika.

“mRNK je dio imunološkog odgovora na virusnu infekciju. Razine ekspresije mRNK zaista su drugačije u slučaju zaraze koronavirusom”, objasnio je Sealfon.

Prema dosadašnjim analizama, točnost novog testa je iznad 95%. Naime, mada se uzorci krvi teže prikupljaju nego brisovi nosa, oni daju vjerodostojnije rezultate. Testiranje brisa može biti jako nezgodno jer zahtijeva uzimanje uzorka duboko u nosu.

“Testiranje putem brisa može dati puno lažno negativnih rezultata zbog lošeg uzorkovanja”, rekao je liječnik Lawrence Young sa Sveučilišta Warwick.

Bild.ba

Previous articleTurski ministar se hvali dobrim rezultatima u borbi s koronavirusom
Next articleRusko zimsko gradilište postalo žarište, preko tisuću zaraženih!