Nastavljeni građevinski radovi na obnovi Notre-Damea

Nastavljeni građevinski radovi na obnovi Notre-Damea

Građevinski radnici u ponedjeljak su se vratili na spaljene ostatke katedrale Notre-Dame u Parizu, nastavljajući opsežni zadatak obnove nakon što je epidemija koronavirusa izazvala pauzu u radovima od mjesec i pol dana.

Vatra je progutala dobar dio 850 godina stare građevine na obalama rijeke Seine 15. travnja prošle godine, uništivši toranj i krov.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je obnoviti katedralu u roku od pet godina, ali su radovi na obnovi do sada bili spori.

Odgode su izazvane curenjem toksičnog istopljenog bakra, zimskim olujama i potom epidemijom COVID-19 koja je dovela do prekida radova u ožujku, prenijela je Fena.

Monsinjor Patrick Chauvet, vikar katedrale, kazao je da se radovi koji su nastavljeni danas moraju obaviti u skladu s pravilima društvenog distanciranja. Dodao je da bi tuševi za radnike trebali biti modificirani i sobe za presvlačenje adaptirane kako bi se umanjio rizik od zaraze.

-Točno je da smo izgubili mjesec i pol dana – izjavio je Chauvet za Reutersovu televiziju, ali je istaknuo da će projekt biti realiziran u petogodišnjem roku koji je postavio Macron.

“To ne znači da će kompletna obnova biti dovršena, ali znači da ćemo biti u stanju ponovo ulaziti u katedralu“, kazao je Chauvet.

Bild.ba