Navaljni bi mogao umrijeti za nekoliko dana, kažu liječnici

Navaljni bi mogao umrijeti za nekoliko dana, kažu liječnici

Liječnici koji su zaduženi za zdravlje Alekseja Navalnog kažu da bi “on mogao umrijeti za nekoliko dana” ako mu se ne pruži odgovarajuća skrb.

Liječnici tvrde, piše BBC, da Navalnijevi posljednji nalazi krvi ukazuju na to da bi svakog trenutka mogao preminuti od srčanog udara ili zatajenja bubrega.

Navalni štrajka glađu već 19 dana kako bi dobio odgovarajuće lijekove za akutnu bol u leđima i utrnulost nogu.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji kaže da “neće dopustiti da Navalni umre u zatvoru, ali da se ponaša kao huligan”. Prominentni Putinov kritičar završio je u zatvoru u veljači, piše Index.hr.

Četvero liječnika, uključujući i njegovu osobnu liječnicu, Anastasiju Vasiljevu, pisalo je zatvorskoj upravi. Traže dopuštenje da hitno posjete Navalnog. Liječnici u pismu navode da su razine kalija u Navalnijevoj krvi postale kritične.

– To znači oslabljenu bubrežnu funkciju te da se ozbiljni problemi sa srcem mogu dogoditi u bilo kojem trenutku – pišu zabrinuti liječnici.

Razina kalija u krvi viša od 6.0 mmol po litri obično zahtijeva hitan tretman. Navalnijeva razina kalija u krvi je oko 7.1, prema podacima koje su liječnicima dostavili njegovi odvjetnici.

Liječnici traže hitno odobrenje da vide Navalnog, navode u pismu, “uzimajući u obzir krvne testove i njegovo nedavno trovanje”.

– Moskva neće dopustiti da Aleksej Navalni umre u zatvoru – naglasio je ruski veleposlanik u Londonu u nedavnom intervjuu za BBC, u trenutku kada su Navalnijevi pristaše zabrinuti za njegov život jer je bolestan i štrajka glađu.

– Naravno da nećemo dopustiti da umre u zatvoru, ali mogu reći da se Navalni ponaša kao huligan nastojeći prekršiti svako pravilo koje je postavljeno – rekao je veleposlanik Andrej Kelin.

ŽELI PRIVUĆI POZORNOST

Optužio je oporbenog čelnika da “želi privući pozornost” žaleći se “jedan dan da ga boli lijeva ruka, a drugi lijeva noga”.

– Kada bi se ponašao normalno, imao bi izgleda biti pušten ranije – rekao je.

Washington je u nedjelju upozorio da će biti posljedica za Rusiju ako Navalni umre, a o tom slučaju razgovarat će i ministri vanjskih poslova EU na sastanku u ponedjeljak.

Navalnijevi pristaše pozvali su u nedjelju Ruse da 21. travnja prosvjeduju i zatraže od vlasti da mu se “spasi život”.

Liječnici bliski Navalnom kazali su u subotu da se boje da će mu “svakoga časa” otkazati srce.

Navalni se u siječnju vratio u Rusiju nakon petomjesečnog oporavka u Njemačkoj od trovanja, za što optužuje Kremlj.

Odmah je uhićen i osuđen na dvije i pol godine zatvora u starom slučaju vezanom uz prijevaru koji odbacuje kao politički motiviran.

Bild.ba