Nenadić i kardinal Puljić pozvali stanovnike da poštuju date naredbe

Nenadić i kardinal Puljić pozvali stanovnike da poštuju date naredbe

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić posjetio je vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i tom prilikom poželio mu u ime građana Kantona sretan Uskrs te iste želje uputio i sarajevskim katolicima, ali i svim onima koji žive širom Bosne i Hercegovine.

Kardinal Puljić i premijer Nenadić su razgovarali i o aktuelnoj situaciji vezanoj za pandemiju koronavirusa u Kantonu Sarajevo i šire, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo.

Premijer je informirao kardinala o poduzetim mjerama s ciljem prevencije i zaštite, kao i liječenja oboljelih od koronavirusa u Kantonu Sarajevo.

Kardinal je ocijenio da se KS ozbiljno i posvećeno bavi ovim pitanjima te upoznao premijera kako u redovima svećenstva u Kantonu, na sreću, nema oboljelih.

Dodao je i kako se ove godine Uskrs ponovno u Sarajevo obilježava na poseban način, jer se svete mise sa većim brojem prisutnih vjernika neće moći organizirati.

-Planirali smo da se mise prenose putem javnih servisa u petak, subotu i nedjelju – najavio je kardinal Puljić.

Premijer i kardinal su se složili da je ovo vrijeme u kome se treba pridržavati preporuka stručnih tijela i nadležnih institucija, poštivati sve date naredbe, jer je ovo iskušenje u svjetskim okvirima koje će sigurno brže proći ukoliko budemo disciplinovani.

-Očigledno je da se ‘krug zatvara’ i da tamo gdje je pandemija počela prije par mjeseci nazire se njeno smirivanje i vidi se ‘svjetlo na kraju tunela’ – konstatovao je premijer Nenadić te ponudio kardinalu Puljiću svaku vrstu pomoći i podrške.

Kardinal se zahvalio na uskršnjim čestitkama te uputio pozdrave i blagoslov svim građanima Kantona Sarajevo.