Neretva promijenila svoju prepoznatljivu boju i postala smeđa

Facebook

Ovo nije prvi put da je Neretva promijenila svoju prepoznatljivu zelenu boju u jednu od ovih zamućenih nijansi.

Britanski znanstveni portal Science Blurtit jednom je na svojim stranicama Neretvu opisao kao smaragdnu ljepoticu, izuzetno čistu rijeku koja se može piti u svakom mjestu od njenog izvora do ušća u Jadransko more. Dobro bi se zamislili nad tom rečenicom da ju vide u današnjem izdanju.

Građani u zadnje vrijeme mogu primjetiti ovu, ne baš rijetku, pojavu gdje se nekad smaragdna rijeka sve više pretvara u nijanse smeđe, žute i sive boje, a sve manje zelene.

Koji je razlog nove promijene boje Neretve Bljesak.info je pokušao saznati iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora gdje su kratko rekli da se tek utvrđuje razlog.

”Inspektori su na terenu te ispituju okolnosti promjene boje rijeke. Djelatnici Agencije će uzeti uzroke vode nakon čega će oni biti upućen na analizu te će tek tada biti poznato zašto je došlo do promjene boje Neretve”, rekli su.


Kako je za Bljesak.info potvrdila Marija Buntić iz Elektoprivrede HZ Herceg Bosne riječ je o redovitom planiranom ispustu. ”Zbog planiranog ispusta došlo je do kratkotrajnog zamućenja Neretve i nema apsolutno nikav negativan učinak na okoliš”, kazala je Buntić.

Ispust je, kaže, redovit i održava se svake godine. Ponovila je kako nema neželjeni utjecaj na okoliš jer je riječ o mulju koji se inače nalazi u rijeci. Podsjetimo, ovo nije prvi put da je Neretva promijenila svoju prepoznatljivu zelenu boju u jednu od ovih zamućenih nijansi.

Prst u krivca za ovo stanje građani Mostara upiru u kolektore, za koje je Gradska uprava tvrdila da će zahvaljujući njima, Neretva biti još ljepša nego ranijih godina.

Bild.ba

Previous articlePotencijalna šefica SDP-a RH: Narodi u BiH moraju biti ravnopravni, HVO zaslužio odlikovanje
Next articleTrump bi mogao dobiti Nobelovu nagradu za mir