Nestali Hrvati Bugojna? Pronađeni posmrtni ostatci na Rostovu

Screenshot: Centralna.ba

Bugojanski Hrvati već 27 godina tvrde kako je plato Rostova mjesto na kojem su posljednji put viđena 23 nestala bojovnika HVO-a koji su bili pali u zarobljeništvo bošnjačke ARBiH i koji su odvedeni u nepoznatom smijeru. Tijela njih 19 još uvijek nisu pronađena

Na platou Rostovo iznad Bugojna, iza motela pronađeni su ostaci ljudskog skeleta, objavili su mediji iz središnje Bosne. Slučajnim iskopom pronađene su ljudske kosti, dijelovo lobanje , dvije tenisice, džemper, vunene čarape, kao i košulja.

Policija nadzire mjesto pronalaska kostiju.

Inače, bugojanski Hrvati već 27 godina tvrde kako je plato Rostova mjesto na kojem su posljednji put viđena 23 nestala bojovnika HVO-a koji su bili pali u zarobljeništvo bošnjačke ARBiH i koji su odvedeni u nepoznatom smijeru. Tijela njih 19 još uvijek nisu pronađena.

Pojavila su se medijska nagađanja kako je riječ o ostatcima upravo nekog od 19 nestalih Bugojanaca.


Bošnjačka ARBiH iz Bugojna je u ljeto 1993. godine protjerala 15.000 Hrvata, zatočila preko 1000 Hrvata u brojnim logorima smrti koji su bili raštrkani diljem općine Bugojno, uništila i sustavno opljačkala imovinu protjeranih, devastirala gotovo sve katoličke crkve, kapelice i groblja.

Bugojanskim Hrvatima je onda nakon rata sabotiran povratak.

Bugojanski Hrvati već 27 godina tvrde kako ratni gospodar života i smrti u Bugojnu Dževad Mlaćo zna gdje su posmrtni ostatci nestalih, kao i Selmo Cikotić, tadašnji zapovjednik Operqativne grupe zapad 3. korpusa ARBIH koji sada postaje ministar sigurnosti BiH.

https://www.bild.ba/podrzana-kandidatura-cikotica-za-ministra-sigurnosti-bih/

Zanimljivo, opći napad bošnjačke ARBiH na bugojanske Hrvate počeo je upravo na današnji dan 1993. godine. Tog, 17. srpnja 1993. godine u mjestu Vrbanja iz zasjede su napadnuti Miroslav Telenta, Mijo Vučak, Dražen Miličević, Ivica Grabovac i Josip Marjanović. Svi su bili pripadnici HVO-a. Talenta je poginuo na mjestu događaja, Miličević i Marjanović pobjegli, Grabovac pušten, a Vučak ubijen uz povike lokalnog bošnjačko-muslimanskog stanovništva “Ubij ustašu”.

Nakon što je bošnjačka Armija BiH od Hrvata “očistila” Travnik, Zenicu, Kakanj, Fojnicu, i aktivno napadala Novi Travnik, Vitez, Busovaču i Kiseljak, u Bugojno su pristigle i druge brigade bošnjačke Armije BiH te pripadnici “El mudžahida” kako bi se “hrvatsko pitanje” u Bugojnu i u potpunosti riješilo.

Posljedice progona Hrvata su bile stravične. Tako je u srpnju 1994. u Bugojnu od 15.000 Hrvata, ostalo njih tek tisuću.

Danas su Hrvati u Bugojnu u potpunosti marginalizirani i izbačeni iz javnog života općine Bugojno.

Njihovi krvici se pak nagrađuju ministarskim foteljama.

https://www.bild.ba/slucaj-selme-cikotica-ili-zasto-je-bih-drzava-apsurda/

Bild.ba

Previous articlePonovno porazan broj novozaraženih u BiH
Next articleMamić otkrio favorita za trenera: Donio bih ga na ramenima