Nezakonito izvlačili novac za sebe i tvrtke, lažno prikazujući angažman studenata

Inače, u okviru predmeta “Zadruga II” u prethodnom razdoblju Tužiteljstvo SŽ već je optužilo 11 odgovornih osoba u firmama koje su poslovale na ovaj način. Neki od njih su do sada i pravosnažno osuđeni uz oduzimanje stečene imovinske koristi.

Županijski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva sarajevske županije protiv devet osoba u okviru predmeta “Zadruga II”, i to Nadine Čajo, Vedada Čaje, Huseina Borišića i Senada Drkića zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja i pranje novca, te Elmedina Pinjića, Fadila Mešanovića, Jusufa Muhića, Eldina Hadžiselimovića i Nihada Čivgina zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi za organizirani kriminal terete se da su posredstvom Agencije za zapošljavanje “Witram” za 53 firme iz BiH omogućili nezakonito izvlačenje novca u gotovini tako što su u službenim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažiranje studenata za obavljanje određenih poslova u tim firmama, pri čemu su organizatori grupe optužena Nadina i Vedad Čajo te članovi grupe Husein Borišić i Senad Drkić sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu 116.457,41 KM a za 53 firme omogućili sticanje koristi u ukupnom iznosu od 1.088.368,48 KM.

Među tim firmama su odgovorne osobe optužene za zloupotrebu položaja koje se terete da su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba isplaćivali lažne fakture za angažiranje studenata na račun Agencija za posredovanje pri zapošljavanju “Witram” i “Leading”, nakon čega bi im se novac, po podizanju sa računa Agencija, umanjen za proviziju grupe vratio “na ruke” u gotovini. Na ovaj način optuženi su pribavili nezakonitu imovinsku korist, i to:

Elmedin Pinjić za firmu “Euro-profil commerce” u iznosu od 469.208,16 KM a za obrt “Euro-profil” u iznosu od 10.974,15 KM;

Fadil Mešanović za firmu “Mefas” u iznosu od 154.766,65 KM;


Jusuf Muhić za firmu “MTH-ARI” u iznosu od 120.721,10 KM;

Eldin Hadžiselimović i Nihad Čivgin zajedno za firmu “Asa Auto” u iznosu od 103.942.35 KM koji su već zaključili Sporazum o priznanju krivnje, kojim je predviđena kazna zatvora u trajanju od po godinu dana. Prethodno je na račun Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom uplaćen cjelokupan iznos od 103.942.35 KM. Inače, u okviru predmeta “Zadruga II” u prethodnom razdoblju Tužiteljstvo SŽ već je optužilo 11 odgovornih osoba u firmama koje su poslovale na ovaj način. Neki od njih su do sada i pravosnažno osuđeni uz oduzimanje stečene imovinske koristi.

SOURCEBild.ba
Previous articleSiječanj u HNK Mostar u znaku nove predstave ‘Sretni ljudi’
Next articleIzaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH preuzeli uvjerenja o osvojenom mandatu, poznata imena kandidata za čelnike Doma
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments