“Nije pronađen dokaz da je Mehmedagić bio student”

“Nije pronađen dokaz da je Mehmedagić bio student”

U Sudu BiH održano je to ročište za prethodni postupak u predmetu Prcić i dr. na osnovu istrage Tužiteljstva o krivotvorenoj diplomi direktora OSA-e Osmana Mehmedagića .

Tužiteljstva BiH je zatražilo pritvor za direktora Američkog univerziteta i njegovog osnivača Denisa Prcića, bivšu uposlenicu Univerziteta Belkić Mujkanović Melisu i kumulativne mjere zabrane za njenog supruga Mujkanović Emira.

Tijekom izlaganja prijedloga za pritvor tužilac Oleg Čavka je istaknuo da postoje osnove sumnje u počinjenje nekoliko krivičnih djela . Prvenstveno: pomoć učiniocu, zloupotreba položaja, falsificiranje službene isprave, falsificiranje ili uništenje službenih knjiga.

“Policijski uviđaj 30. srpnja 2020 godine nije dozvoljen”, istakao je Čavka, dodao je da mu nije jasno kakav se to univerzitet nalazi na 46 kvadrata, sa svega 5 zaposlenih osoba.

“U pretresima nije pronađen nijedan dokaz da je Mehmedagić bio student”, kazao je u sudnici tužilac Oleg Čavka. Matična knjiga, knjiga izdatih diploma, dosje studenta, knjiga izlaznih diploma su ključni dokazi do kojih se pokušavalo tijekom istrage doći.

“U registru se nalazi nekoliko istrgnutih listova, rukopis se razlikuje, a nove stranice su lijepljene ljepilom, a ne vezane , te je jasno kako je Melisa pokušavala imitirati rukopis prethodne uposlenice. U izmijenjenim upisima na rednom broju sedam se nalazi Mujakonvić Damir, a naknadnim intervencijama na njegovom mjestu se našao Osman Mehmedagić”, naglasio je tužitelj Čavka.

Opasnost od bjekstva, utjecaj na dokumente i svjedoke i završetak kaznenog djela, dodatni su razlozi zbog kojih je pritvor zatražen za prvoosumnjičenog Prcića i drugoosumnjičenu Belkić Mujkanović.

Obrana osumnjičenog Prcića je Sudu predala dva dokaza među kojima je zapisnik s procesa koji se protiv Prcića vodi u Tuzli i presudu Okružnog suda u Banjaluci, koji je, podsjećamo, uvažio je žalbu na poništavanje diplome Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te time potvrdio validnost Mehmedagićeve diplome, prenosi N1.

Na ove dokaze tužilac je uložio prigovor iz razloga autentičnosti i zakonitosti.

Obrana Prcića je više puta dovodila u pitanje nadležnost Suda zbog postupaka koji se još uvijek protiv Prcića vode na nižim sudskim instancama.

Advokat Miroljub Radomirović je istakao da tvrdnje Tužilaštva o eventualnom odlasku Prcića u SAD, čije državljanstvo također posjeduje, ne stoje, jer je, kako tvrdi obrana, sve vrijeme bio dostupan organima gonjenja, te dodao kako su tu i privatni razlozi između, pa je navedeno da osumnjičeni Prcić u BiH ima četvero djece i trenutno emotivnu vezu sa jednom ženskom osobom.

Obrana drugoosumnjičene Belkić Mujkanović je istakla da u prijedlogu Tužilaštva BiH nije priložen nalaz za vještačenje grafološke struke, a na što se Tužilaštvo poziva, zbog čega se, kako tvrdi obrana, ne može smatrati relevantnim.

“Tužilaštvo prejudicira sadržaj kutija koje je iznijela moja klijentica, tu su se mogle nalaziti salvete i stolnjaci za njenu svadbu koja je uslijedila nedugo nakon toga”, izjavila je advokatica Ines Osmanović.

Vrijeme, mjesto, dodatna obrazloženja i nekonkretizacija argumenti su između ostalog obrane zbog čega smatraju da je mjera pritvora neosnovana. Iz opreza predlažu mjere zabrane.

Obrana trećeosumnjičenog je zatražila ukidanje mjera zabrana koje se odnose na putovanje jer isti radi za američku kompaniju kao IT stručnjak i povremeno zbog posla putu u SAD, pa bi izricanjem tih mjera bila ugrožena njegova egzistencija.

Bild.ba